szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A montenegrói légitársaságot két napon át támadó albán hackerek szerdán megbénították a számítógépes kalózkodásukról kedd óta tudósító újság internetes oldalát is.

A podgoricai Vijesti szerdán "technikai okok" miatt elérhetetlen volt a világhálón. Ez azután következett be, hogy valakik a reggeli órákban törölték a honlap tartalmát, s vörös alapon koromfekete sast ábrázoló albán zászlót tettek a helyére, írott vagy akusztikus üzenet nélkül.

A montenegrói főváros talán legnépszerűbb lapja kedden jelentette, hogy egy magát Kosova Hackers Groupnak nevező koszovói albán társaság órákra elfoglalta a montenegrói állami légitársaság internetes oldalát, s albán zászlót tett ki rá. Aki fölkereste a honlapot, az a fekete sas nézése közben albán népzenét hallhatott.

A támadás egy nappal később is megismétlődött, és albán nyelvű szöveges üzenettel is kiegészült: "Isten áldja az albán földet és népét! Egységet akarunk". A hackerek az albán címert is föltették a Montenegro Airlines oldalára, s mellékeltek még egy nevet - Albanian Hacker 4Ever (Albán hacker mindörökké) -, amelyről nem tudni, hogy együttműködő csoportot jelöl-e, vagy a koszovóiak második azonosítóként használják.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Hackerek támadtak katonai kutatóintézeteket

Hackerek törtek be a két jelentős amerikai tudományos laborba, a tennesse-i Oak Ridge National Laboratory-ba (ORNL), illetve az új-mexikói Los Alamos National Laboratory-ba, számol be az esetről a PC World.

Bari Máriusz Tech

Kiskorú vak hackert fogott az FBI

Tizenhét éves vak telefonhackeren ütött rajta Bostonban az FBI. A Lil'Hacker becenevű tinédzsert azzal gyanúsítják, hogy az ő segítségével sikerült többek között téves riasztásokat küldeni a SWAT különleges kommandó tagjainak, írja a wired.com weboldal.

hvg.hu Tech

Hogyan legyünk etikus hackerek?

Magyarországon egyedüálló, de világviszonylatban is ritkaságszámba menő tanfolyamot indít a NetAcademia Oktatóközpont. A kurzus keretén belül a számítógépes bűnözők eszköztárát és gondolkodásmódját ismerhetik meg a résztvevők, akik így sokkal hatékonyabban védhetik meg rendszereiket.

MTI Világ

Hackerek betörtek a Pentagon szerverére

Ismeretlen hackerek valóban behatoltak a Pentagon szerverére és hetekre lebénították Robert Gates amerikai védelmi miniszter levelező rendszerét - közölte egy brit lapértesülésre reagálva kedden a washingtoni minisztérium.

Bari Máriusz Tech

Összeesküvést leplezett le tudtán kívül a svéd hacker?

Többek között nagykövetségi és kormányzati emailekhez fért hozzá az a svéd hacker, aki a rendszerek feltöréséhez a Tor nevű ingyenes adatvédelmi programot használta fel - derül ki a theage.com.au ausztrál híroldal híradásából. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a felfedezett céges postaládákat nem is tulajdonosaik olvasták.

hvg.hu Tech

Videojáték konzollal töri a jelszavakat egy új-zélandi hacker

A legújabb PlayStation konzol Cell nevű processzorának erejét kihasználva alakította át játékkonzolját egy új-zélandi biztonságtechnikai szakember, amelynek segítségével jelentősen felgyorsította a jelszavas védelem feltörését.

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"