szerző:
MTI

A tettektől függ a NATO és Oroszország viszonyának alakulása - hangoztatta Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár kedden Brüsszelben, hozzátéve, egyelőre nem folytatható úgy a kapcsolat, mintha semmi nem történt volna. Moszkvát felszólították, de nem vette jó néven.

A szövetség tagországainak külügyminiszteri találkozóját követően a holland politikus úgy vélte, hogy Moszkva egyelőre nem teljesíti a nemzetközi fegyverszüneti tervben szereplő kitételeket, pedig vállalta azt. A szövetség nem látja jelét az orosz kivonulásnak - hangoztatta. De Hoop Scheffer bejelentette azt is, hogy a NATO a polgári védelem területén, például a keletkezett károk felmérésével is segíti Grúziát, továbbá az Ukrajnával létesített viszony mintájára NATO-Grúzia bizottság jön létre.

Egy szó sem igaz az orosz kivonulásból?

Orosz páncélozott harci járművek egy csoportja megkezdte a kivonulást a grúziai Gori városból - jelentették kedden több nyugati hírügynökség helyszíni tudósítói. Egy orosz alezredes a televízió kamerái előtt azt a parancsot adta az 58. orosz hadsereg elvonulást megkezdő hét
páncélozott harci járművének, három harckocsijának és két katonai teherautójának, hogy Dél-Oszétia központi városa, Chinvali felé vegyék az irányt, majd folytassák útjukat észak felé, egészen az oroszországi Vlagyikavkazig.

Egyelőre nincs jele annak, hogy az oroszok jelentős csapatkivonást hajtottak volna végre Grúziából - közölte azonban az amerikai védelmi minisztérium kedden. "Nem látunk sok változást az ottani erőknél" - mondta Bryan Whitman, a Pentagon szóvivője. Egy másik, névtelenséget kérő amerikai tisztviselő is közölte: úgy tűnik, hogy az orosz erők nem hajtanak végre lényegi kivonást Grúziából.

A találkozó után kiadott közös közleményükben a miniszterek megerősítették aggodalmukat a jelenlegi helyzet miatt, ismét sürgették a grúziai területi egység és függetlenség tiszteletben tartását, minden katonai tevékenység mellőzését és a katonai visszavonulást a konfliktus előtti helyzetbe. Határozott támogatásukat jelezték a nemzetközi erőfeszítésekhez és a múlt héten bejelentett hatpontos tervhez, amelyet az érintett felek is elfogadtak.

A miniszterek szerint a konfliktus veszélybe sodorta az egész régió biztonságát és szilárdságát. Rendezetlen konfliktusokra nincsen katonai megoldás - szögezték le. A külügyminiszterek külön aggodalmukat fejezték ki amiatt, ahogyan Oroszország kezelte a válságot. Figyelmeztették egyúttal Moszkvát arra a felelősségre, amelyet az ellenőrzése alatt álló területek biztonságában visel. Az orosz lépések aránytalanok voltak, és nem illettek össze a békefenntartó szereppel - áll a nyilatkozatban. 

Moszkvát felszólították, hogy tettekben is mutassa ki elkötelezettségét azon alapelvek mellett, amelyekre a hat éve létrehozott állandó NATO-orosz tanács működése épül. Mint azt már korábban értésre adták, a NATO-tagállamok megerősítették az áprilisi kormányfői találkozón született döntéseket, köztük azt, hogy Grúzia egy napon a szövetség tagja lehet. 

Az MTI értesülése szerint a találkozón a vártnál kisebb volt a vita a tagállamok között a helyzetre adandó válaszról. Több miniszter már az ülés előtt fontosnak mondta, hogy a szervezet egységes maradjon. Ennek érvényre juttatását tartotta a legfontosabb eredménynek Göncz Kinga külügyminiszter a brüsszeli találkozón. Az ülés után nyilatkozva úgy vélte, a NATO egyértelmű támogatást fogalmazott meg Grúziával kapcsolatban. Egyetértett azokkal a véleményekkel, hogy amíg Oroszország nem teljesíti vállalásait, nem mehet minden úgy, mintha semmi nem történt volna, de a kapcsolatokat fenn kell tartani Moszkvával. Üdvözölte egyúttal a döntést, hogy megemelik az EBESZ grúziai missziójának létszámát.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a találkozót követően ugyancsak üdvözölte, hogy az ülésen egyértelmű jelzés született Oroszország felé, amelyben a szövetség értésre adta, nem hagyja újabb választóvonal kialakulását Európában. De Hoop Scheffer egy kérdés kapcsán kitért arra az orosz érvre is, amely a jugoszláviai beavatkozással és Koszovó elismerésével próbálta összehasonlítani a kaukázusi problémát. A főtitkár úgy vélte, nem lehet összehasonlítani a volt szerbiai tartomány és a Grúzia részét képező önálló területek helyzetét.

Lavrov viszont

Oroszország levonja a következtetéseket a NATO-nak a grúz agresszióval kapcsolatban elfoglalt álláspontjából, s lesznek következmények - jelentette ki Szergej Lavrov kedden újságírók előtt Moszkvában. Hozzátette: erre Moszkva már a keddi miniszteri értekezlet előtt, a múlt héten figyelmeztetett, amikor a NATO képviselői már teljesen előítéletes értékelésekkel léptek fel - mondta az orosz külügyminiszter.

Oroszország lemondta a Balti-tengeren a NATO-val közösen tervezett haditengerészeti gyakorlatot, és nem fogad egy látogatóba érkező amerikai hadihajót a Távol-Keleten - jelentette be kedden az orosz haditengerészet szóvivője. Az orosz haditengerészet "nem fog részt venni a Nyílt Szellem fedőnevű hadgyakorlaton 2008-ban a Balti-tengeren", és ilyen értelmű üzenetet küldött diplomáciai csatornákon a litván félnek, a gyakorlat házigazdájának - nyilatkozott Igor Digalo a sajtószolgálata szerint. A gyakorlatra a NATO-orosz partnerség keretében került volna sor.

Közölte ugyanakkor azt is, hogy Oroszország jelezte az Egyesült Államoknak: "jelenleg nem látszik lehetségesnek" az USS Ford rakétás fregatt fogadása Petropavlovszk-Kamcsatszkban, ahogy azt szeptember 5-9. közé kitűzték. A szóvivő nem adott bővebb magyarázatot ezekre a döntésekre. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Moszkva grúziai beavatkozása miatt nem vett részt egy, a múlt héten eredetileg Oroszországgal és Franciaországgal együtt tervezett csendes-óceáni hadgyakorlaton. Diplomáciai források szerint Oroszországot korábban már tájékoztatták arról is, hogy nem célszerű egységeinek részvétele a Földközi-tengeren augusztusban-szeptemberben tartandó, Aktív Erőfeszítés fedőnevű hadgyakorlaton.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Medvegyev pusztító válaszról beszél

Oroszország soha nem engedi meg, hogy bárki gyilkolja állampolgárait, békefenntartóit, s aki erre kísérletet tesz, azt pusztító válaszban részesíti - jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev. Az orosz elnök Kurszkban, egy második világháborús veteránokkal tartott találkozón beszélt erről.

MTI Világ

Az USA és Magyarország szerint Grúziának helye van a NATO-ban

Az Egyesült Államok és Magyarország szerint továbbra is helye van Grúziának a NATO-ban, a grúz-orosz háború ellenére. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete erről Szolnokon beszélt hétfőn.

Megkezdődött Harvey Weinstein pere New Yorkban

Megkezdődött Harvey Weinstein pere New Yorkban

Olyan patinás Shelbyben ültünk, melynek csillogó kaszniján akár sminkelni is lehet

Olyan patinás Shelbyben ültünk, melynek csillogó kaszniján akár sminkelni is lehet

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Összetört egy taxi meg egy autó a Dohány utcában

Összetört egy taxi meg egy autó a Dohány utcában