szerző:
MTI

Himnuszgyalázásért igazságügyi vizsgálat lefolytatására kérte szerdán a rendőrséget Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter, miután előző este a Franciaország-Tunézia (3-1) barátságos labdarúgó-találkozó előtt Párizsban a vendégszurkolók durván kifütyülték a Marseillaise-t.

A belügyminisztérium közleménye szerint a helyi prefektúráknak ezentúl minden hasonló esetet jelezniük kell az ügyészségnek, a himnusz meggyalázása ugyanis a francia törvények szerint szabálysértésnek bizonyul. A belügyminisztérium 2008 tavasza óta helyez el kamerákat a "kockázatosnak ítélt mérkőzések" helyszínein, s ezen felvételek alapján azonosíthatóak a keddi meccsen gyalázkodók. Az előállítások a stadionból való kitiltást vonják majd maguk után - szögezi le a közlemény. 

A kedd este történt incidens óriási polémiát váltott ki a francia hatóságok részéről. Miután Nicolas Sarkozy államfő is botrányosnak minősítette, hogy a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) hagyta végigjátszani a mérkőzést, arról is döntést született az elnöki hivatalban tartott válságtanácskozáson, hogy ezentúl azonnal le kell állítani azokat a meccseket, amelyeken a francia himnuszt kifütyülik, és ki is kell üríteni azonnal a standiont. 

Jean-Pierre Escalettes, az FFF elnöke hivatalosan egyetértett a bejelentett intézkedésekkel, de garanciát kért arra, hogy a stadionok környékén az állam minden intézkedést biztosít az összetűzések elkerülésére abban az esetben, ha egy mérkőzést le kell állítani. "Én nem fogok 50 ezer embert csak úgy az utcára rakni, anélkül, hogy a biztosítás előre ne lenne megoldva" - jelentette ki. 

A Franciaország-Tunézia mérkőzést megközelítőleg 74 ezren követték élőben, közülük 50 ezren az egykori francia gyarmat, Tunézia szurkolói voltak, többségük észak-afrikai származású francia állampolgár. Bernard Laporte sportügyi államtitkár ezért azt is felvetette, hogy a francia válogatottnak egy észak-afrikai ország csapata ellen játszott mérkőzését többé ne a Párizs északi részén található Stade de France-ban rendezzék. Az ugyanis abban a külvárosi negyedben található, ahol elsősorban észak-afrikai bevándorolók leszármazottai élnek. Az államtitkár szerint a Franciaország és volt gyarmatai közti sporttalálkozóknak folytatódniuk kell, de vagy külföldön vagy vidéken.    

A keddi mérkőzésen két gólt szerzett Thierry Henry azt mondta, hogy a füttykoncert nem bénította le, hanem még jobban motiválta, de azt elismerte, hogy nem túl könnyű ellenséges hangulatban játszani elvileg hazai közönség előtt. Hasonló füttykoncert volt a franciák 2001-es algériai, illetve tavaly a marokkói válogatott elleni mérkőzésén is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kormány: Demszky akarta, mi nem támogatjuk a dugódíjat

Kormány: Demszky akarta, mi nem támogatjuk a dugódíjat

Nagy darabokban hullik a vakolat egy pécsi iskoláról

Nagy darabokban hullik a vakolat egy pécsi iskoláról

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Biztonsági őr bántalmazott egy osztrák nőt egy budapesti hokimeccsen

Biztonsági őr bántalmazott egy osztrák nőt egy budapesti hokimeccsen

Kazán robbant egy győri családi házban

Kazán robbant egy győri családi házban

Befutott egy kérés a Microsofthoz az amerikai rendőröktől, elvből pöccintették le őket

Befutott egy kérés a Microsofthoz az amerikai rendőröktől, elvből pöccintették le őket