szerző:
MTI

Kigyulladt csütörtökön este a prágai kiállítási palota. A műemlék épület egyik szárnya teljesen leégett és összeomlott - közölték a cseh hatóságok.

"Ég az egész balszárny" - közölte újságírói kérdésre Vít Pernica, a prágai tűzoltók szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Pernica szerint gyakorlatilag az összes prágai tűzoltó egység a helyszínre vonult, hogy megpróbálja eloltani a lángokat. Az épület a tűz fellobbanásakor - röviddel este hét óra után - állítólag üres volt, és sérülésről nincs hír. Két tűzoltó azonban a beavatkozáskor égési sebeket szenvedett, és kórházba szállították őket. Lángokban áll a palota mellett Stromovka park egy része is. A tűzoltók mintegy két órás küzdelem után megakadályozták, hogy a tűz tovább terjedjen, az épület balszárnya azonban teljesen leégett. 

© MTI/AP


A hatóságok szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb prágai tűzvészéről van szó. Az anyagi kár hatalmas. A hatalmas lángokat több kilométerről látni lehetett. A hivatalos nevén Ipari Palota 1891-ben épült, az akkor megrendezett nagyszabású Jubileumi Kiállítás céljára. Az elmúlt több mint száz évben a Bedrich Münzberger tervezte hatalmas konstruktivista-szecessziós palota országos és nemzetközi fontosságú kiállítások, kiemelkedő társadalmi, kulturális és sportrendezvények színhelye volt. Az épület vázát hatalmas üveges acélkonstrukció alkotja, s a cseh főváros egyik nevezetességének, műemlékének számított.

A prágai kiállítási és szórakoztató parkot, beleértve a leégett Ipari Palotát is az Incheba társaság bérli és üzemelteti. Az igazgató asszisztense az a Václav Kocka vállalkozó, akinek a fiát a közelmúltban Prága központjában agyonlőtték. Kocka és a gyilkosságot elkövető Bohumír Duricko jó kapcsolatokat ápoltak vezető cseh politikusokkal, különösen az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnökével Jirí Paroubekkel. A rendőrség szerint a gyilkosságnak nem volt politikai háttere, indítéka.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Leégett Franciaország legnagyobb fogháza

Szándékos gyújtogatás miatt leégett Franciaország legnagyobb fogháza a Párizs közeli Vincennes-ben, ahol kitoloncolásra ítélt illegális bevándorlókat tartottak zárva: 20 személyt füstmérgezéssel szállítottak kórházba, a többieket más börtönökbe vitték át, de a kiürítés alatt közel 50 fogvatartott megszökött, közülük 14-et azóta sem találnak.

MTI Világ

Leégett a római Cinecitta egy része

Leégett a híres római filmstúdió, a Cinecitta több ezer négyzetmétere péntekre virradóra, a tüzet a tűzoltóknak több órai munka után sem sikerült lokalizálniuk.

MTI Kult

Leégett Szöul egyik fő nevezetessége

Porig égett hétfőre virradó éjjel a dél-koreai főváros egyik fő nevezetessége, a 14. századi városfalból fennmaradt déli kapu kétszintes, pagodatetős építménye.

MTI Itthon

Leégett a mátraszentimrei csárda

Leégett a mátraszentimrei Szlovák Csárda szombatról vasárnapra virradóra, a tűzben senki sem sérült meg - mondta Zugor Róbert, a gyöngyösi tűzoltóság ügyeletese.

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak