szerző:
MTI

George Bushnak egyelőre nem kellene megírnia memoárkötetét - ezt próbálják a rendkívül népszerűtlen amerikai elnök értésére adni kiadóházak.

Kerri Walsh győzködi az elnököt az olimpián. Föltáruló intim részletek
© MTI
Köztudott, hogy a második mandátumának vége felé járó elnök szívesen papírra vetné visszaemlékezéseit a Fehér Házban töltött éveiről. A kiadók azonban azt tanácsolják: egyelőre ne tegye! "Ha tanácsot adhatnék Bush elnöknek, figyelembe véve, hogy milyen most a megítélése, valószínűleg türelemre ösztönözném" - fogalmazott tapintatosan Paul Bogaards, a neves Alfred A. Knopf kiadó reklámigazgatója. A Knopf gondozásában jelent meg egyebek között 2004-ben Bill Clinton volt elnök Életem című memoárkötete, amelyet milliós példányszámban adtak el.

"Bizonyára minél tovább vár, annál jobb" - mondta Marji Ross, a konzervatív profilú Regnery Publishing elnöke, aki szerint az elkövetkező években az Obama-ellenes könyvekre nagyobb kereslet lenne, mint bármiféle Bush-dicsőítésre. Szerinte a konzervatív olvasók nagyot csalódtak azután, hogy a demokrata párti Barack Obama szenátor nyerte meg a keddi elnökválasztást, ezért az Obama-elnökséget bíráló kiadványok népszerűek lesznek. Mint rámutatott, ebben a nehéz gazdasági helyzetben az emberek könyvvásárlási kedve visszaszorul, és nem egy rettentően népszerűtlen elnök írására vágynak (Bush népszerűségi mutatója hosszú hónapok óta 30 százalék alatti).

George Bush már utalt arra, hogy helyzetét Harry Trumanéhoz tartja hasonlatosnak: Truman szintén rendkívül népszerűtlen elnökként távozott hivatalából 1953-ban, de ma már az amerikai történelem jelképes alakja. A kiadók azonban rámutatnak, hogy a Trumanról alkotott kép megváltozásához évtizedekre volt szükség, és az elnök 1950-es években publikált kétkötetes visszaemlékezése visszhangtalan maradt. David McCullough Truman-életrajzából az 1990-es években viszont egymilliót adtak el.

Ross szerint csak az idő fogja eldönteni, hogy Bush jó elnökként vonul-e be a történelembe, olyanként, aki feláldozta elnökségét arra, amiben hitt, vagy pedig megbukott. Bill Clinton már néhány hónappal távozása után szerződést kötött visszaemlékezésének kiadására, de a Monica Lewinsky-botrány ellenére sokkal népszerűbb volt, mint Bush. Bush apja, az idősebb Bush elnök nem írt memoárt, viszont kiadott egy külpolitikai témájú könyvet.

A Bush-ellenes könyvek slágernek számítottak az utóbbi években, de nem biztos, hogy Bush írása is ilyen lenne. Egyesek szerint Bush is megköthetne egy 15 millió dolláros szerződést, mint elődje, Clinton, mások viszont kételkednek abban, hogy a távozó elnök színvonalas visszaemlékezést tudna írni. Mint Peter Osnos, a Public Affairs kiadó alapítója utalt rá, Ronald Reagan nagyon népszerű elnök volt, memoárja viszont hihetetlenül unalmasnak bizonyult, nem sugározta a reagani varázst, intelligenciát és bölcsességet.

Jonathan Karp, a Twelve kiadó vezetője szerint Bush külföldön népszerűtlen, de az Egyesült Államokban a közvélemény mintegy 30 százalékát érdekli, s egy 300 milliós országban ez nem csekély piac.

A kiadók szerint a Bush-kormány távozása után bizonyára nagy érdeklődés lesz Condoleezza Rice külügyminiszter memoárja iránt, ő már jelezte, hogy könyvet akar írni. Ugyancsak sokan várják, hogy a korábbi first ladyk hagyományát folytatva esetleg Laura Bush is megírja majd élményeit, bár ő még nem célzott erre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Bush búcsúja Európától

Az Irán elleni szankciók szigorítására keresett szövetségeseket elnöksége utolsónak szánt európai látogatásán George W.

MTI Világ

Tengeri olajfúrás: Bushnak nem elég

A washingtoni képviselőház kedden megszavazta a tengeri olajfúrásra vonatkozó 27 éves kongresszusi tilalom feloldását, hogy csökkenteni lehessen az Egyesült Államok külső energiafüggőségét.

MTI Gazdaság

Bush: az amerikai kormány beszáll a bankokba

Az amerikai kormány hozzáfog a pénzintézeti részvények vásárlásához, hogy segítsen kiolvasztani a befagyott hitelpiacokat, ösztönözze munkahelyek teremtését és a gazdaság növekedését – jelentette be George W. Bush amerikai elnök kedden.

MTI Világ

Bush: Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része

Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része, vitának helye nincs - szögezte le George W. Bush amerikai elnök szombaton a Texas államban lévő crawfordi birtokán miután a nemzetbiztonsági tanácsadóival tárgyalt.

MTI Világ

Bush: Amerika súlyos pénzügyi válságban van

George W. Bush arra figyelmeztetett szerdai tévébeszédében, hogy az Egyesült Államok súlyos pénzügyi válságban van, s kormányzati cselekvés híján hosszú recesszió köszönthet az amerikai gazdaságra.

MTI Világ

Bush megnyesi a CIA jogkörét

Alapjaiban reformálja meg az amerikai titkosszolgálatokat és erősíti a nemzeti hírszerzési igazgató (DNI), mint az összes szolgálat irányítójának szerepét az a rendelet, melyet George Bush amerikai elnök hagyott jóvá szerdán.

MTI Világ

Bush a pápánál

A vatikáni kertekben fogadta XVI. Benedek pápa George Bush amerikai elnököt és hitvesét, Laurát.

MTI Olimpia

Peking 2008: Bush, a fődrukker

Az olimpia varázsa George W. Busht, a világ első számú nagyhatalmának, az Egyesült Államoknak az elnökét is magával ragadta, aki szombaton "főparancsnokból" főszurkolóvá lépett elő.

MTI Gazdaság

Európai vezetőkkel egyeztetett Bush

George W. Bush amerikai elnök a brit és olasz kormányfővel, valamint a francia elnökkel egyeztetett kedden a pénzügyi válságról, összehangolt lépéseket sürgetve annak megoldásához - közölte a Fehér Ház.

MTI Világ

Bush retorikai félfordulata

Az amerikai elnök elismerte, hogy esetleg más retorikát kellett volna használnia Irakkal és a világ egyéb konfliktusaival kapcsolatban.

Százezrek vonultak a prágai utcákra a kormányfő ellen

Százezrek vonultak a prágai utcákra a kormányfő ellen

Betyárfilm jön Pálfi Györgytől, cége már van hozzá

Betyárfilm jön Pálfi Györgytől, cége már van hozzá

A budapestiek egyharmada még az ágyába is beengedi házi kedvencét

A budapestiek egyharmada még az ágyába is beengedi házi kedvencét

60 milliárd eurós erődemonstrációt jelentett be a Volkswagen

60 milliárd eurós erődemonstrációt jelentett be a Volkswagen

Máshol is hasít a cég, amelyik a Normafánál fákat vághat ki

Máshol is hasít a cég, amelyik a Normafánál fákat vághat ki

A nemzetbiztonsági bizottságig ért a ferencvárosi erdoganista török iskola ügye

A nemzetbiztonsági bizottságig ért a ferencvárosi erdoganista török iskola ügye