szerző:
MTI

A hivatalos jelentés szerint 12 személy vesztette életét szombaton délelőtt annak a balesetnek a következtében, amelyben egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz összeütközött a közép-szlovákiai Breznóbánya közelében. A szerencsétlenség áldozatai között nincsen magyar állampolgár.

A szlovák kormány az esti órákban rendkívüli ülésen országos gyásznappá nyilvánította vasárnapot. Az állami középületekre reggel nyolctól este nyolcig fekete lobogókat tűznek ki, míg az állami zászlókat félárbocra eresztik. A szlovák rádiók és televíziók már szombaton délután módosították műsoraikat.

"A tragédia a helyszínen 12 emberéletet követelt" - közölte újságírókkal Robert Kalinák belügyminiszter. Martina Pavliková, a szlovák vasutak szóvivője délután azt nyilatkozta, hogy a balesetben 13-an haltak meg. Az első jelentések tíz áldozatról szóltak.

Összesen 38 személyt kellett orvosi ellátásban részesíteni. Közülük 21 személyt kórházba - Breznóbányába és Besztercebányába - szállítottak, többük állapota súlyos, életveszélyes - közölte Ivan Svantner, a járási mentőszolgálat és tűzoltóság igazgatója. Tekintettel erre a helyzetre valószínű, hogy az áldozatok száma még nem végleges. A kórházak az esti órákig nem adtak ki részletes jelentést a sérültek állapotáról.

Az autóbuszban a pontosított hírek szerint 37 személy volt, a Trencsénhez közeli Bán (Bánovce nad Bebravou) városból síkirándulásra utaztak a  hegyekbe. Az áldozatok és a sérültek mind az autóbusz utasai közül kerültek ki. A vonat utasai közül csak néhány személy szenvedett apróbb sérülést. 

A tragédia  a Garamszécs (Polomka) település melletti kereszteződésben történt. A vasút eredetileg azt állította, hogy a kereszteződésen sorompók ugyan nincsenek, de vannak jelzőlámpák. Pavliková később ezt a tájékoztatást úgy pontosította, hogy a kereszteződésnél sem sorompó, sem jelzőlámpa nincs.
  
A kirándulókkal teli autóbusz éppen akkor hajtott a sínekre, amikor ott áthaladt egy helyi motorvonat. A vonat több méteren keresztül tolta a buszt. A tragédia helyszínére azonnal számos mentőkocsi, orvos, tűzoltó és rendőr érkezett. Felkereste a tragédia helyszínét Robert Fico szlovák kormányfő, valamint a belügyi, az egészségügyi és a közlekedési tárca vezetője. Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-vel közölte, hogy a szerencsétlenség áldozatai között nincsen magyar állampolgár.

A rendőrség azonnal megkezdte a baleset kivizsgálását. A baleset okairól egyelőre hivatalosan senki sem nyilatkozott. A szlovák elektronikus média szerint valószínűleg az autóbusz vezetője a hibás, aki ráhajtott a vasúti átjáróra, majd ott sebességet váltva leragadt. A busz sofőrje a sérültek között van, s amint egészségi állapota megengedi, kihallgatják. Az érintett vasútszakaszon szünetel a közlekedés, mert a motorvonat kisiklott és maga alá temette a buszt több utassal együtt. Ezért az áldozatok pontos számát is csak a délutáni órákban tudták megállapítani, amikor több órás munka után a busz roncsait sikerült kiszabadítani a mozdony alól. A szombati tragédia a legsúlyosabb balesetek közé tartozik Szlovákiában. 2003-ban  a kelet-szlovákiai Gölnicbánya közelében felborult egy autóbusz. A szerencsétlenségnek 13 halálos áldozata volt.© MTI/TASRA tragédia  a Polomka település melletti jelzőlámpás, de sorompók nélküli kereszteződésen történt. A kirándulókkal teli autóbusz éppen akkor hajtott a sínekre, amikor ott áthaladt egy helyi motoros vonat. A vonat több méteren keresztül vonszolta a buszt, s az utasokat erővel kellett kiszabadítani a roncsok közül. A tragédia helyszínére azonnal számos mentőkocsi, orvos, tűzoltó és rendőr érkezett. A helyszínre utazott a szlovák egészségügyi miniszter is. Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-vel közölte, hogy a szerencsétlenség áldozatai között nincsen magyar állampolgár.

A rendőrség azonnal megkezdte a baleset kivizsgálását. A baleset okairól egyelőre senki sem nyilatkozott. Az érintett vasútszakaszon szünetel a közlekedés, mert a motorvonat kisiklott. A szombati tragédia a legsúlyosabb balesetek közé tartozik Szlovákiában. 2003-ban  a kelet-szlovákiai Gölnicbánya közelében felborult egy autóbusz, akkor 13 személy halt meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Elkerülhető lett volna az osztrák buszbaleset?

Még mindig beszédtéma a magyar busz ausztriai balesete. A szomorú esemény három ember életébe került, de a súlyos sérültekről sem szabad megfeledkeznünk. Vezetéstechnikai tanácsok.

MTI Világ

45 halott egy buszbalesetben

Legkevesebb 45 ember vesztette életét India északi részén annak következtében, hogy autóbuszuk egy vízmosásba zuhant - jelentette kedden a helyi rendőrség.

MTI Világ

Húsz halott egy hannoveri buszbalesetben

Kigyulladt egy turistákat szállító autóbusz kedden késő este Hannover közelében, feltehetően húsz utas életét vesztette - közölte a rendőrség.

MTI Itthon

Buszbaleset a 8-as főúton, több gyerek megsérült - fotókkal

Hárman, köztük egy gyerek sérült meg súlyosan abban a buszbalesetben, amely péntek reggel történt a 8-as főúton Rönök és Vasszentmihály között; a román felségjelű buszon 10-14 éves gyerekek utaztak, 13-an könnyebben megsérültek - közölte a katasztrófavédelem és a Vas megyei rendőrség az MTI-vel.

Az emberrablók ellen is véd majd a Google Térkép

Az emberrablók ellen is véd majd a Google Térkép

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

A Google állítja: elérte a kvantumfölényt

A Google állítja: elérte a kvantumfölényt

Több helyen még mindig nagyon rossz a levegő

Több helyen még mindig nagyon rossz a levegő

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást