szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összeomlott a Városi Történeti Levéltár épülete kedden Köln belvárosában, két szomszédos, több emeletes házat szintén romba döntve.

A katasztrófa kora délután, villámgyorsan történt, a szemtanúkat az eset a 2001. szeptember 11-i  hírhedt New York-i eseményekre emlékeztetve. Esti értesülések szerint kilenc személy eltűnt, s a környező épületekből kitelepítették a lakókat.
   
Stefan Neuhoff, a kölni tűzoltóság igazgatója a történtek után azt hangoztatta: a levéltár dolgozóinak és az épületben tartózkodó látogatóknak sikerült időben kimenekülniük, mert az épület összeomlására egyre erősödő morajlás figyelmeztetett. 
   
Feltételezik, hogy a helyszín alatt zajló metróépítés okozhatta a szerencsétlenséget. A levéltár épületének törmeléke a metróépítkezés területére omlott. Statikusok vizsgálják azt is, hogy a környező épületeket nem fenyegeti-e szintén az összedőlés veszélye.
   
A város déli részében, a híres kölni dómtól alig több mint 1 kilométerre magasodó épület Németország egyik legjelentősebb és legnagyobb levéltára volt.  A tragédia mértéke épp ezért felbecsülhetetlen, szakértők szerint a "város emlékezete" veszhetett oda. A károk pénzben alig mérhetők, hisz a több mint ezeréves kölni várostörténet dokumentumai alighanem a katasztrófa martalékává váltak, csakúgy mint számos történelmi, illetve irodalmi hagyaték és gyűjtemény is. 
   
A hatóságok szerint az eltűntek között tartanak nyilván egy házaspárt, akik az egyik szomszédos épületben tartózkodtak, valamint hét további személyt, akik a gyanú szerint a levéltár közvetlen közelében egy szintén összeomlott játékteremben, vagy az előtt voltak.
   
A városi hatóságok több száz fővel folytatják a mentést, illetve a kutatást, s megkezdődött a romok eltakarítása, ami minden valószínűség szerint rendkívül hosszú időt vesz majd igénybe. Az immár volt levéltár környékét hermetikusan lezárták.
   
Noha a katasztrófa oka minden valószínűség szerint összefüggésben állt a közvetlen közelben zajló metróépítéssel, ám nem zárják ki, hogy mindennek kapcsán súlyos mulasztások is történtek: az elmúlt hetekben ugyanis az épület süllyedése, s ennek kapcsán nagyobb repedések is figyelmeztettek arra, hogy nincs minden rendben. A levéltár jelenlegi épületét a hetvenes évek elején adták át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben