szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megtámadta Iveta Radicová ellenzéki szlovák államfőjelöltet, hogy kampányát a határon túlról a magyar elektronikus média is támogatja.

"Nem tarjuk normálisnak, hogy Radicová asszony helyett a szomszédos ország elektronikus médiája csinálja a kampányt" - jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Pozsonyban Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Radicová kampányát a magyar média támogatja.

Iveta Radicová a bírálatot visszautasította, s kijelentette: kampánya iránt nemcsak magyar, de más országok médiája is érdeklődik. "A Cseh Köztársaságból is érdeklődnek, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából is voltak itt újságírók. Számos médium ír rólam, s én ennek az érdeklődésnek természetesen örülök" - fejtette ki Radicová. Megjegyezte: a külföldi sajtó természetesen érdeklődik a szlovákiai elnökválasztás második fordulója iránt, s az iránt, hogy esetleg egy nő lehet Szlovákia új elnöke.

"Radicová asszony nem lehet a Szlovák Köztársaság elnöke, ha ellenezte az önálló állam megalakítását" - hangsúlyozta az SNS első elnökhelyettese. Szerinte ebben a kérdésben Radicová hazudik a szlovák közvéleménynek. "Radicová azok közé tartozott, akik veszélyesnek minősítették az önálló szlovák állam megalakulását, ezért jelölését egy olyan állam elnöki tisztségébe, amelyet ő nem akart, erkölcstelennek tartom" - szögezte le Belousovová.

Az ellenzéki államfőjelölt szerint egészen az 1992-es csehszlovákiai parlamenti választásig a szlovákiai pártok - kivéve az SNS-t - mind azt keresték, hogyan lehetne fenntartani a közös cseh-szlovák államot, Csehszlovákiát. Az akkori választási kampányban a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom, tehát Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic is, még a közös állam fenntartása mellett szálltak síkra. Radicová azt állítja: ő akkoriban azt követelte, hogy Csehszlovákia esetleges felosztásáról népszavazás döntsön. "Álláspontom ebben a kérdésben tehát következetes" - jegyezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gasparovic csak csatát nyert, nem háborút

Nem meglepetés, hogy a szlovákiai elnökválasztás első fordulójában senki sem szerezte meg a bársonyszék elfoglalásához szükséges többséget, s a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Ivan Gasparovic, a jelenlegi államfő, két koalíciós párt jelöltje, illetve Iveta Radicová, az ellenzék közös jelöltje jutott tovább. Azt azonban kevesen várták, hogy az első forduló eredménye ilyen szoros lesz, Gasparovic (46,71) és Radicová (38,05) támogatottsága között mindössze 8,66 százalékos lesz a különbség. A választás előtti felmérések általában 15-20 százalékos eltérést jeleztek Gasparovic javára.

MTI Világ

A magyarok eldönthetik a szlovákiai elnökválasztást

Az előttünk álló szlovákiai elnökválasztáson Ivan Gasparovic igenis legyőzhető, de csak akkor, ha a jelenlegi hatalommal elégedetlenek - köztük a magyar nemzetiségű polgárok - részvételi aránya magas lesz, a kormánypártok támogatóinak egy része meg otthon marad - véli az Új Szó című szlovákiai magyar napilap keddi kommentárjában.

MTI Világ

Le Monde: a magyarellenes görcsölés megmérgezte az elnökválasztást

Saját szándéka ellenére került a kormánypárti politikusok által az ország iránti lojalitás hiányával és irredenta hajlammal vádolt magyar kisebbség a szlovákiai elnökválasztás középpontjába – írta szombat délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Csak kitalálta a pénzszállító, hogy megpróbálták kirabolni, mert unta a munkáját

Csak kitalálta a pénzszállító, hogy megpróbálták kirabolni, mert unta a munkáját

Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet

Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet