szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégis tartott tagtoborzást Szlovákiában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), habár a szervezet szlovákiai képviselői csak tájékoztató gyűlésekről beszéltek, s a tagtoborzóról szóló híreket igyekeztek cáfolni - írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

Az újság szerint a verbuválást igazolja, hogy szerdán „tagtoborzójának körülményeiről és az azzal kapcsolatos rendőrségi és titkosszolgálati intézkedésekről” tart sajtótájékoztatót a komáromi Erzsébet híd közepén a HVIM két vezetője, Toroczkai László és Zagyva György Gyula. A HVIM azt állítja, hogy olyan lépésekre készül, amelyek „több szlovák politikust is érinteni fognak”.

A szervezet akciójáról kedden nem tudtak a révkomáromi városházán. Weszelovszky Gábor osztályvezető tájékoztatása szerint hozzájuk semmilyen bejelentés nem érkezett a HVIM tervezett rendezvényével kapcsolatban.

A szlovákiai rendőrséghez sem érkezett hivatalos bejelentés az eseményről, de munkatársuk nem zárta ki, hogy tudnak a tervezett sajtótájékoztatóról. A magyarországi rendőrhatóságoknak kedden a lap szerint nem volt információjuk a HVIM akciójáról.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a közelmúltban élesen bírálta a HVIM szlovákiai tevékenységét, s felszólította a rendőrséget, hogy kísérje figyelemmel az ügyet, hozzon intézkedéseket Szlovákia önállóságának védelmében. Fico szerint a HVIM márciusban Dunaszerdahelyen és Somorján is tartott tagtoborzót. Nem tudni, hogy hány szlovák állampolgár lépett be a szervezetbe, és Fico sem mondott számokat.

A világhálón közzétett tájékoztatások szerint a HVIM április 22-én Fülekre, április 23-án Szepsibe, április 24-én pedig Kassára tervezett tagtoborzót. "A rendőrség fokozott figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet" - jelentette ki a múlt héten Martin Korch, a szlovákiai rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szlovák kormányfő legutóbb egy sajtóértekezleten hívta fel ismételten a figyelmet arra, hogy a HVIM és a Magyar Gárda tagokat toboroz Szlovákiában. Fico szerint ezek az emberek szélsőségesek, nem ismerik el az államhatárokat, "legszívesebben egy kanál vízben megfojtanák Szlovákiát". Megjegyezte, hogy a szlovák nemzetbiztonsági hivatal is figyelemmel kíséri a magyar szélsőségesek tevékenységét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A szlovákok készülnek Toroczkaiék fogadására

Készül a szlovák rendőrség a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) interneten bejelentett szlovákiai tagtoborzására - erősítette meg Martin Korch rendőrségi szóvivő a pozsonyi SITA hírügynökségnek.

MTI Világ

A Szlovákiában toborzott a Hatvannégy Vármegye

Az eredetileg jelzett Fülek helyett a rimaszombati járásban lévő Magyarhegymegen (Dolné Zahorany) tartott szerdán tagtoborzót a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) - jelentette csütörtökön a pozsonyi SITA hírügynökség.

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés