szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem hivatalos keddi értesülések szerint távozik tisztségéből a következő - valószínűleg már ezen a héten esedékes - kormányátalakítás során a brit belügyminiszter, aki kínos költségtérítési botrányokba keveredett az elmúlt hetekben.

Jacqui Smith lemondási szándékáról - kormányforrásokat idézve - a BBC hírtelevíziója, valamint a Sky News hírtévé is beszámolt kedden.
   
Gordon Brown miniszterelnök várhatóan a Nagy-Britanniában csütörtökön tartandó európai parlamenti választások után szervezi át kormányát, vagyis a 46 éves belügyminiszter jó eséllyel a hétvégétől már nem lesz a posztján.
   
A brit sajtó már korábban biztosra vette a 46 éves Jacqui Smith közeli távozását, miután a Sunday Express még március végén megírta róla, hogy képviselői költségelszámolásának tavalyi listáján egy fizetős tévécsatorna "felnőtt" filmjei is szerepeltek.
   
A szexfilmek megtekintésének idején Jacqui Smith nem tartózkodott otthon, és a fizetős műsorokra férje, Richard Timney volt kíváncsi. Timney személyesen is magára vállalta a felelősséget az esetért, és nyilvánosan elnézést kért. 
   
A brit sajtó azonban ezután már részletesen feltárta, hogy mi mindenért vett fel képviselői költségtérítést tavaly a belügyi tárca vezetője, akinek éves fizetése megközelíti a 142 ezer fontot (45 millió forint).
   
A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - megírta például, hogy Jacqui Smith dologi költségként számolta el a családi otthon szinte teljes újrabútorozását. A tételek között szerepelt egy ezerfontos stilizált kandalló csakúgy, mint egy 88 pennys fürdőkáddugó.
    
Jacqui Smith ellen ráadásul már folyik egy parlamenti vizsgálat, kiderítendő: jogosan számolta-e el egy olyan lakás teljes rezsijét, amelyben nővére él állandó jelleggel, és ő csak esetenként lakik ott.
   
Mindez azonban csak a bevezetője volt annak a hatalmas belpolitikai botránnyá fajult, kormánypárti és ellenzéki képviselőket egyaránt érintő riportsorozatnak, amelyet a The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap indított május elején a gyakran megdöbbentő címeken benyújtott képviselői költség-visszatérítési igényekről.
   
A legkirívóbb hivatalos képviselői elszámolások között előfordult kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, vécéülőkék számlái, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, ajándéknak szánt teddy mackók, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árának visszaigénylése.
   
Gordon Brown kormányfő a BBC televízió hétvégi politikai magazinműsorában azt mondta: egyes esetek egyértelműen felvetik a csalás gyanúját. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma