szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lát sok reményt a szlovák-magyar problémák közeli megoldására a Sme című liberális szlovák napilap.

Bajnai Gordon azzal mondta le a szlovák kollégájával, Robert Ficoval tervezett találkozót, hogy addig nincs értelme, amíg nem lesz remény a problémák megoldására. A szlovák-magyar viszony mai állásánál ez valószínűleg nagyon nagy halasztást jelent. Szlovákiában ugyanis már hatalmon van, Magyarországon pedig rövidesen hatalomra kerül egy olyan kormány, amelyek esetében a komoly megoldásokra való esély elenyésző - írja a lap a Miért akadozik a párbeszéd című szombati kommentárjában.

Rámutat: biztos, hogy a miniszterelnöki találkozó sem hozna megoldást, különösen ha tekintetbe vesszük az abszurd nyelvtörvényt, amellyel a szlovák kormány világosan megmutatta véleményét, s amely joggal váltotta ki Budapest nyugtalanságát. Ennek ellenére kár, hogy a találkozót elhalasztották. Még ha a kormányfők össze is vesztek volna, vagy ha csak két monológ hangzott volna el, akkor is jobb szemtől szembe megmondani egymásnak véleményünket, mint másodkézből értesülni róla.

Igaza van Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszternek, amikor azt állítja, hogy a problémákat csak a legfelsőbb szintű párbeszéddel lehet megoldani. Sajnos mindjárt azt is megmutatja, hogy mi az, ami szlovák részről akadályozza a párbeszédet. Az, ha nem érti, hogy valakinek valami nem tetszik a nyelvtörvényben, ha azt állítja, hogy az csak a szlovák nyelv használatát szabályozza, s a magyar bírálatokat a szlovák belügyekbe való beavatkozásnak minősíti. Kinek, ha nem Lajcáknak, a nemzetközi közösség egykori boszniai főmegbízottjának kellene tudnia, hogy ami az emberi jogokat és a demokráciát illeti, nincs belügy, s mind más államoknak, mind a nemzetközi szervezeteknek joguk van ebbe beleszólni. Éppen ez az elv volt Lajcák tevékenységének alapja Boszniában, s itt is, ott is érvényes, annak ellenére, hogy Szlovákia és Bosznia helyzete eltérő - olvasható a lapban.

Ha azonban Lajcák ezt az elvet tagadja, tagad mindent, amit Boszniában szorgalmazott. Lehet, hogy ez nem is zavarja, hogy a miniszteri tisztség egy kis kétszínűségért nem nagy ár. "Bosznia egykori ura, mint a kormányzó nacionalisták hű szolgája, viszont szomorú látvány" - szögezi le a Sme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új magyar pártot alapítottak Szlovákiában

A szlovák belügyminisztérium bejegyezte a Most-Híd nevű szlovákiai pártot, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők alakítottak - közölték pénteken Pozsonyban.

MTI Itthon

Bajnai: a szlovák nyelvtörvény súlyosan árt a kapcsolatoknak

A szlovák parlament által elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is - mondta a magyar kormányfő szerdán Budapesten. Bajnai Gordon hozzátette: át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak.

MTI Világ

Balázs Péter kifakadt a szlovák parlamenti nyilatkozat miatt

Elfogadhatatlannak nevezte Balázs Péter külügyminiszter a pozsonyi parlamentnek a magyar-szlovák kapcsolatokat érintő, közelmúltban elfogadott nyilatkozatának egyes megállapításait; a tárcavezető szerdán arról is beszélt, furcsa, hogy a szlovák külügyminisztérium éppen az Európai Tanács múlt heti ülése előtt küldte el jegyzék kíséretében a nyilatkozatot az EU- és NATO-országok pozsonyi képviseleteinek.

MTI Világ

Keményen kritikusak a szlovák lapok a nyelvtörvénnyel

Amiként azt "A gettó törvényesítése" vagy az "Állami zaklatás" kommentárcímek is jelzik, nagyon kritikus hangnemben ír a szerdai szlovákiai sajtó az államnyelvtörvény elfogadott módosításáról. A Sme szerint értelmetlen és leginkább megalkotóinak lelkiállapotáról árulkodik.

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond