szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Grigorij Meseznikov, a pozsonyi IVO politikai elemző intézet elnöke szerint "szerencsétlen, sőt felelőtlen", hogy Robert Fico vasárnap magyar irredentizmust emlegetett Szlovákiával kapcsolatban. Fico Dévényben a nyelvtörvény-szigorítást vette védelmébe.

"Az irredentizmus politikai gyakorlat, a szomszédos ország etnikai kisebbsége által lakott terület elszakítását és az anyaországhoz való csatolását jelenti. Az irredentizmus lehetőségéről beszélni a szlovák-magyar kapcsolatok összefüggéseiben ma, amikor az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk, szerintem nemcsak szerencsétlen, de felelőtlen is" - jelentette ki Meseznikov hétfőn Pozsonyban tartott sajtóértekezletén.

"A szlovák államnyelv védelme minden szlovák kormány legfontosabb támaszpontja kell, hogy legyen. Ez ugyanis az az út, amely védelmet jelent a veszélyes irredentizmus előtt, amelynek leheletét egyre erősebben érezni a Dunán túlról" - mondta Robert Fico miniszterelnök vasárnap Dévényben, a szláv hittérítők, Cirill és Metód ünnepén elmondott beszédében. 
    
Meseznikov elutasítja a szlovák fél állítását, hogy Magyarország ürügyül használta volna fel a szlovákiai államnyelvtörvény módosítását a tervezett kormányfői találkozó meghiúsítására. 
    
"Ha volt itt valamilyen ürügy, akkor azt az ürügyet szándékosan szolgáltatták annak érdekében, hogy Szlovákia és Magyarország között ismét ne jöjjön létre legmagasabb politikai szintű találkozó" - jelentette ki a neves politológus. Úgy vélte: a nyelvtörvény módosításával Szlovákia olyan jelzést adott ki, amely Magyarország számára elfogadhatatlan. "Ezt el kellett volna kerülni" - hangsúlyozta. Meseznikov szerint a felelős politikusok feladata, hogy megelőzzék az olyan lépéseket, amelyekkel a másik oldal úgymond visszaélhetne. Megjegyezte: ilyen forgatókönyv érvényesült a Benes-dekrétumok érvényességéről szóló parlamenti nyilatkozat vagy a tankönyvek földrajzi névhasználata esetében. Budapest mindkét esetben már előre tiltakozott, így a szlovák fél tudhatta, mi következik.
    
"A szlovák oldalon nem látok sem politikai akaratot, sem készséget olyan politikai viselkedésre, amely lehetővé tenné a legmagasabb szintű kapcsolatfelvételt" - nyilatkozta a szlovák-magyar kapcsolatokkal összefüggésben Martin Bútora politológus, Szlovákia volt amerikai nagykövete. Úgy vélte: a viszony csak Szlovákia és Magyarország politikai csúcsvezetése között ilyen rossz, alsóbb szinteken a kapcsolatok normálisan működnek, s a felek meg tudnak egyezni.  Bútora attól tart, hogy Szlovákia rossz pozíciót épít ki magának a jövővel kapcsolatban, elhatárolja magát az ellenzéki Fidesztől, s nem figyel a kormányzó szocialisták soraiból elhangzó józan szavakra.
    
"Nem zárhatjuk ki, hogy miután hatalomra kerül a Fidesz, és a közép felé tolódik, a radikális nacionalisták szerepét a Jobbik veszi át. Kérdéses, hogyan fogunk akkor tárgyalni egy olyan párttal, amellyel néhány legfelsőbb képviselőnk már most konfliktusban van" - jegyezte meg Bútora. Szerinte az Európai Unión belül talán a szlovák-magyar viszony a legrosszabb, s tekintetve véve a közelgő választásokat, javulásra most nem igen lehet számítani.

A módosított államnyelvtörvény, amelynek megsértéséért akár 5000 eurós büntetés is járhat, azonnal kiváltotta a szlovákiai magyarság tiltakozását, s feszültséget okozott Budapest és Pozsony viszonyában is. Robert Fico július elejére tervezett budapesti látogatása minden valószínűség szerint nem valósul meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Fico védi a nyelvtörvény-módosítást

A szlovák kormányfő a szlovák nyelv védelmével összefüggésben szólt vasárnap Dévényben. A szláv hittérítők, Cirill és Metód ünnepén elmondott beszédében úgy vélte: "a nyelv a szlovákok megkerülhetetlen kovászává vált".

MTI Világ

Sme: nemzetközi téma lehet a nyelvtörvényből

A Sme című liberális szlovák napilap szerint Pozsony az államnyelvtörvénnyel lehetőséget adott Budapestnek, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését a kétoldalú szintről európai szintre emelje.

MTI Itthon

Bajnai: a szlovák nyelvtörvény súlyosan árt a kapcsolatoknak

A szlovák parlament által elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is - mondta a magyar kormányfő szerdán Budapesten. Bajnai Gordon hozzátette: át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak.

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják