szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai fegyvereladásokat előmozdító védelmi megállapodást írt alá az Egyesült Államok és India külügyminisztere, Hillary Clinton, illetve Szomanahalli Mallaiah Krisna hétfőn Újdelhiben.

Indiai látogatásának utolsó napján a Krisnával tartott közös sajtóértekezleten Hillary Clinton bejelentette, hogy megállapodtak arról a két helyszínről is, ahol atomerőművek épülnek amerikai gyártmányú reaktorok felhasználásával.

E két egyezséggel az amerikai külügyminiszter kézzelfogható eredménnyel tér haza első indiai útjáról, amelynek célja a kapcsolatok elmélyítése, illetve az volt, hogy megmutassa Barack Obama amerikai elnök elkötelezettségét a globális szerepvállalásra törekvő India mellett.

A Clintonnal hétfőn folytatott tárgyaláson Manmohan Szingh indiai kormányfő elfogadta Obama elnök meghívását, így november 24-én állami látogatást tesz Washingtonban. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai külügyi tisztviselő elmondta, hogy az Indiával való kapcsolatok fontosságának jeleként Szingh lesz az első külföldi vezető, aki Obama hivatalba lépése után állami látogatásra érkezik az Egyesült Államokba.

A hétfőn aláírt védelmi paktumban a hadseregét korszerűsítő dél-ázsiai ország vállalta, hogy az amerikai törvényekkel összhangban az Egyesült Államokból importált fegyvereket és katonai felszereléseket, illetve technológiát nem adja tovább  harmadik országnak. Ezzel megnyílt az út a  korszerű  fegyvereket gyártó amerikai cégek előtt az indiai piacra.

India a következő öt évben várhatóan több mint 30 milliárd dollárt költ leginkább szovjet gyártmányú fegyvertárának modernizálására, és ennek az összegnek kereken egyharmadát 126 darab multifunkciós vadászgép beszerzésére fordítja. E megrendelésért az oroszok, a franciák, a svédek és a brit-német-olasz-spanyol konzorcium mellet most már harcba szállhat a Lockheed Martin és a Boeing is.

Az Egyesült Államok és India tavaly ősszel írta alá a békés célú atomenergetikai együttműködési szerződést, amely lehetővé teszi amerikai cégeknek nukleáris fűtőanyag, berendezések és reaktorok indiai exportját. E keretmegállapodás alapján a két fél megállapodásra jutott arról a két indiai helyszínről, ahova kizárólag amerikai gyártmányú reaktorokkal felszerelt atomerőművek épülnek. Amerikai becslések szerint ez tízmilliárd dolláros megrendelést jelent olyan amerikai cégeknek, mint a General Electric vagy éppen a Toshiba leányvállalat, a Westinghouse Electric.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!