szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Míg Robert Fico miniszterelnök a kormány tartalékalapjából 100 ezer eurót adott a héten az erdőháti (Záhorie) településeknek szúnyogirtásra, addig a Duna menti magyarlakta települések nem kaptak semmilyen támogatást, holott itt is rendkívül elszaporodtak a vérszívók - írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál pénteken.

A Révkomáromi járás a környezetvédelmi minisztériumtól kért 100 ezer eurót a rendkívül elszaporodott szúnyogok irtásra, ám egyelőre választ sem kaptak. Martin Bician, a révkomáromi körzeti környezetvédelmi hivatal elöljárója szerint a járásnak is járna az állami támogatás a permetezésre. A Sme című pozsonyi napilapnak elmondta, a szúnyogokkal kapcsolatos katasztrófahelyzet szintje az árvízkészültség szintjétől függ. Az Erdőháton harmadfokú készültség volt júniusban, a Komáromi járásban pedig másodfokú, ám Bician szerint így is jogosult lenne a járás a támogatásra. Közölte, a kerületi környezetvédelmi hivatalon keresztül a környezetvédelmi tárcától kértek pénzt, ám válaszra sem méltatták őket.

Az erdőháti települések személyesen Robert Ficónál lobbiztak, míg a Komárom járásból az illetékes minisztériumnál próbálkoztak. „Nincs információm arról, hogy a Komárom környéki önkormányzatok a kormányfőhöz fordultak volna a szúnyogirtással kapcsolatban” - állítja Brano Ondrus kormányszóvivő.

Csóka Lajos, Nagykeszi polgármestere szerint igazságtalan, hogy csak az erdőháti települések kapnak pénzt. Elmondta, a községnek maradt még némi pénze, így önerőből permeteznek.

Asbóth Sándor dunamocsi polgármester elmondta, csalódott volt, amikor olvasta, hogy az erdőháti települések kapnak támogatást, a Komáromi járás viszont nem. Hozzátette, a község nem tudja fedezni a permetezés költségét, így kénytelenek elviselni a vérszívókat. A komáromi települések nem tervezik, hogy ők is Robert Ficónál lobbizzanak. „Kérdéses, hogy van-e értelme Pozsonyba menni” - mondta Asbóth.

A Dunaszerdahelyi járásból a dunai vízerőmű közelében fekvő községek, Vajka, Doborgaz, Nagybodak és Bős vezetői is a környezetvédelmi tárcához fordultak támogatásért.

Ágh Magdolna, Bodak polgármestere a kormányfőhöz kíván fordulni rendkívüli segítségért. „Komolyan fontolgatom, hogy ezek után én is a miniszterelnöktől kérek pénzt. Ugyanis nálunk is nagyon elszaporodtak a szúnyogok. Kis település lévén nagyon alacsony a költségvetésünk. A megyétől kaptunk támogatást, 1071 eurót, de csak visszatérítendő kölcsön formájában, vagyis ezt az év végéig vissza kell fizetnünk” – mondta az Új Szónak.

Boráros József doborgazi polgármester kijelentette: „Ha valahol elviselhetetlenül sok a vérszívó, akkor nálunk igazán az, a település nagyon közel fekszik a Dunához és az erőműhöz.” Hozzátette: ő is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy kapnának-e segítséget a kormánytól, ezért önerőből próbálják megoldani a problémát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Szlovákia, a nyelvrendőrállam

Döbbenetes (és szellemiségében Ceausescu kisebbségpolitikájára hajazó módszerű), hogy ezután a magyar orvos az ugyancsak magyar páciensével akkor is csak szlovákul beszélhet, ha ezt egyikük sem akarja vagy kívánja. Ugyanígy szürreális, hogy egy művészeti rendezvény konferansziéjának akkor is muszáj szlovákul is eldarálnia poénos vagy bölcselkedő mondatait, ha erre semmiféle igény nincs, mivel a nézőközönség színmagyar. Vagy, hogy minden emléktábla szövegéhez minisztériumi láttamozás kell.

MTI Világ

Hágáig mennek a magyarok a szlovák nyelvtörvény miatt

Magyar delegáció utazik szerdán Hágába az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához a szlovák nyelvtörvény módosításának ügyében - mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden este az MTV Az Este című műsorában. A tárcavezető szerint erős túlzás a szlovák kormányfő nyilatkozata az ügyben.

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott