szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Clinton volt amerikai elnök augusztusi észak-koreai útján talán nem is az ország igazi vezetőjével, hanem annak tökéletes hasonmásával, egy ál-Kim Dzsong Illel találkozott - írta egy japán szakértő véleménye alapján a Christian Science Monitor című amerikai lap.

Sigemur Tosimicu japán író szerint Clintont - aki két elfogott amerikai újságíró szabadon engedéséről egyeztetett Phenjanban - valójában egy ügyes észak-koreai színész fogadta.

Az újság szerint több nyugati szakértő úgy vélekedik, hogy az észak-koreai kommunista vezetés alteregókat használ a nagy vezér megrendült egészségi állapotának eltitkolására.

Elemzők szerint a Phenjan által Kim Dzsong Ilről közölt fotók egy része nem a vezetőt, hanem valamelyik hasonmását ábrázolják. A vezető idén állítólag 122 vidéki utazást tett országában, gyárakba, kulturális eseményekre, katonai bázisokra és sok egyéb helyre látogatott el. A csalást emlegető megfigyelők szerint Kim Dzsong Il már túl beteg ahhoz, hogy maga utazzon el ilyen látogatásokra.

A Christian Science Monitor szerint a hasonmások alkalmazása egyáltalán nem bizonyított, de több észak-koreai menekült azt állítja, Kim Dzsong Ilnek több "helyettese" is van.

Nem kizárható mindenesetre, hogy a vezér - akárcsak Szaddám Huszein volt iraki elnök a 2003-as amerikai invázió előtt - biztonsági okokból egy vagy több alteregóval dolgozik. Az észak-koreai vezetőnek, aki feltehetően annak előkészítésével van elfoglalva, hogy legkisebb fiát jövőre hatalomra segítse, talán nincs is ideje sok vidéki utazgatásra.

Dél-Koreában a Kim Dzsong Ilre hasonlító emberek közül többen színészi karriert csináltak: nagy a kereslet rájuk a televíziós showműsorokban, éjszakai klubokban, filmekben és színházakban. Az észak-koreai vezető alakja jellegzetes magasra fésült frizurájával, emelt talpú cipőjével és pocakjával rendszeres szereplője a dél-koreai szatirikus műsoroknak évek óta, jóllehet az igazi Kim Dzsong Il azután, hogy tavaly augusztusban valószínűleg agyvérzést kapott, hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől.

Nyugati elemzők meg vannak győződve, hogy az észak-koreai propagandagépezet, amely futószalagon gyártja az olyan fotókat, amelyeken a szeretett vezér kicsattanó egészségnek örvend, színészeket használ. Kim Dzsong Il állapotát illetően a tokiói Vaszeda Egyetemen nemzetközi kapcsolatokat oktató Sigemur Tosimicu író megy a legmesszebbre, azt állítja, a hosszú évek óta betegeskedő kommunista vezér talán már nincs is élők sorában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját

Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját