szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

India átadott Pakisztánnak egy újabb dossziét, amely állítólag terhelő bizonyítékokat tartalmaz az egy évvel ezelőtti mumbai terrortámadások elkövetői és szervezői ellen - közölte szerdán a pakisztáni belügyminisztérium.

A pakisztáni hatóságok eddig Indiától öt hasonló dossziét kaptak, amelyekben - Újdelhi szerint - bizonyítékok voltak  arra nézve, hogy Pakisztán területén tevékenykedő szélsőséges iszlamista szervezeteknek köze volt a mumbai terrorcselekményekhez. Iszlámábád eddig elutasította a vádakat, bizonyítékok hiányára hivatkozva.


Az India által továbbított dossziékban az állt, hogy a mumbai terrortámadásokat a Laskar-e-Taiba betiltott pakisztáni csoport, illetve a "jótékonysági alapítványként" bejegyzett Dszamaat-ud-Dava nevű szervezet hajtotta végre. Mindkét szervezetet ugyanaz a személy, Háfiz Mohammed Szajjíd alapította.

A terrorcselekményt végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja a 21 éves pakisztáni Mohammed Adzsmal Amir Iman - ragadványnevén Kaszab (mészáros) - a kihallgatások során elismerte, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni szélsőségesekkel.

Tíz ember támadt tavaly november 26-28-án Mumbai (Bombay) Tádzs Mahal és Oberoi szállodájára, egy zsidó központra és egy pályaudvarra. Az akciók összesen 166 ártatlan ember életét követelték. Kilenc támadó is meghalt a merényletsorozatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról