szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar hatóságok "félrevezetéssel" érték el, hogy az eljáró londoni bíróság hozzájárult két brit gyanúsított kiadatásához - írta a magyarországi vizsgálati fogságban lévő két brit ügyvédeit idézve a The Observer.

Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketingvállalkozást működtetett Magyarországon. Miután a cég hat éve csődbe ment, vádat emeltek ellenük azzal a gyanúval, hogy 134 ügyfelet csalárd módon 18 ezer fonttal (5,4 millió forint) megkárosítottak. A brit hatóságok kiadták Turnert és McGoldricket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett. A legnagyobb vasárnapi brit baloldali lap írása szerint a két brit "önként repült Budapestre", arra számítva, hogy bírósági tárgyaláson kell megjelenniük. Ehelyett "megbilincselték és börtönbe hajították őket".

A lap szerint "több mint 80 napi fogva tartás után" eddig egyetlen rendőrségi kihallgatás volt az ügyben. A brit őrizeteseknek naponta mindössze egy óra testgyakorlást engedélyeznek, hetente egyszer zuhanyozhatnak, és havonta egyszer látogathatják meg őket hozzátartozóik - áll a The Observer cikkében. A lap szerint a magyar bűnügyi igazságszolgáltatási rendszer "kemény, bürokratikus és hírhedten lassú".

Az újság idézi a két brit jogi képviselőit, akik szerint a magyar hatóságok félrevezető módon érték el az eljáró londoni bíróságnál a kiadatás jóváhagyását, azt a benyomást keltve, hogy az ügyészségi anyag elkészült, és a gyanúsítottak már a bírósági eljárásra utaznak Magyarországra.

Lord Dartmouth, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) képviseli az Európai Parlamentben - e párt fő programja a brit EU-tagság feladása -, a napokban Budapesten járt, hogy kifejezze aggályait a magyar hatóságoknak. A brit politikus a The Observernek azt mondta: az európai elfogatóparancs, amelynek alapján a két britet kiadták, "rosszul átgondolt ... nem megfelelő jogszabály", amelyet "ezek után ismét át kell tekinteni". Lord Dartmouth szerint Budapesten "példaszerű udvariassággal" fogadták, ám az ügynek "aligha ez a lényegi pontja ... (a két britet) azon az alapon adták ki, hogy büntetőeljárás indul ellenük, de a hatóságok valójában még a bizonyítékokat gyűjtik".

A magyar fél a lap szerint cáfolja, hogy helytelenül alkalmazta volna a kiadatási eljárást. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a The Observernek elmondta: a magyar törvények teljes összhangban vannak azokkal az EU-bizottsági ajánlásokkal, amelyek az európai elfogatóparancs kibocsátását szabályozzák. Hozzátette: Magyarországon már a vizsgálati szakaszban ki lehet adni az európai elfogatóparancsot, ügyészségi vádemelés nélkül is.

Az ügy már korábban politikai szintre emelkedett. A két brit gyanúsított parlamenti képviselője novemberben közölte, hogy  Jack Straw brit igazságügyi miniszter elé tárja az esetet. Jim Knight hangot adott annak a véleményének is, hogy az európai elfogatóparancsot "ez esetben helytelenül alkalmazták". A két brit gyanúsított rokonai és barátai a brit parlament és a londoni magyar nagykövetség előtt is tüntettek már az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket