szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak 2001. szeptember 11-i leomlása után a helyszínen dolgozó mentőknél hét évvel a támadás után is csökkent légzési kapacitást állapítottak meg - közölték szerdán a vizsgálatot végző kutatók.

Kártérítést kapnak
Évekig tartó pereskedés után New York városa megállapodott a terrortámadásokkal kapcsolatos mentési és helyreállítási munkálatokban segédkező tízezer ember és építőipari vállalatok képviselőivel arról, hogy 657,5 millió dolláros kártérítést fizet a törmelékből felszálló por által okozott megbetegedésekért. Tovább

A terrortámadás után egy évvel vált nyilvánvalóvá, hogy a New York-i tűzoltóság munkatársainál a mentés közben belélegzett por, füst és toxikus kémiai anyagok hosszabb távra elhúzódó légzési problémákat okoztak. Tüdőkapacitásuk átlagosan olyan mértékben csökkent, mintha 12 évet öregedtek volna.

Az orvosok azt remélték, hogy az érintettek tüdeje egy idő elteltével regenerálódik, amint az épülettüzeknél előforduló füstmérgezések után gyakran megtörténik. Az első nagyobb vizsgálatot követő újabb hat év elteltével végzett felmérésnél azonban még rosszabb eredményeket kaptak - mondta el David Prezant kutatásvezető, a New York-i Albert Einstein College of Medicine munkatársa. A soha nem dohányzó tűzoltók évente mintegy 25 millilitert veszítettek tüdőkapacitásukból, melyet egy gyors, erős kilégzés során egy másodperc alatt kifújt levegő mennyiségével mérnek. Mint Prezant kutatócsoportja a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi szaklapban beszámolt róla, az egészségügyi mentőszemélyzet tagjai még többet, körülbelül 40 millilitert vesztettek tüdőkapacitásukból.

Az adatokat a nem dohányzó emberek öregedéssel csökkenő tüdőkapacitásának adataival vetették össze a kutatók. A szeptember 11-i támadás előtt kevés tűzoltónál fordult elő, hogy mért tüdőkapacitása rosszabb volt a korának megfelelő értéknél, évekkel az esemény után viszont az állomány 13 százaléka ebbe a körbe tartozik. A 9/11 előtt az egészségügyi mentőszemélyzet tagjainak 11 százaléka teljesített ezen a teszten az életkorának megfelelő érték alatt, hét évvel a tornyok összeomlása után viszont már 23 százaléka.

A kutatók szerint egy szokványos tűztől több szempontból eltért a 2001-es mentés, hiszen hihetetlenül nagy részecskesűrűség volt a levegőben az omlás után, ráadásul a két repülőgép üzemanyaga is ott égett el. A tanulmányban összehasonlították azt is, hogy az első napon, illetve a későbbiekben a helyszínen dolgozó mentőket milyen hatások érték. Megállapították, hogy a legerősebb tünetektől azok szenvednek, akik először értek a helyszínre.

A támadásban, amelyben két eltérített repülőgépet a később összeomló ikertornyokba vezettek, összesen 2751 ember halt meg, közülük 343-an a városi tűzoltóság munkatársai voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kivégezhetik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjét

Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, Halid Sejk Mohammedet bíróság elé állítják, és valószínűleg kivégzik - közölte vasárnap a CNN egyik műsorában Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

MTI Világ

Mégsem polgári bíróság elé állítják 9/11 értelmi szerzőjét

Valószínűleg mégsem polgári, hanem katonai bíróság el állítják Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét - jelentette fehér házi forrásokra hivatkozva pénteken az NPR közszolgálati rádió.

hvg.hu Világ

Közzétették a 9/11-es üzeneteket

A New York elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején a személyhívókra küldött 573 ezer civil üzenetet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.

hvg.hu/MTI Világ

9/11: rendőrségi légi fotók a World Trade Center összeomlásáról

Különleges légi felvételeket hoztak nyilvánosságra a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, illetve a New York-i World Trade Center (WTC) ikertornyainak összeomlásáról. A fotókat rendőrségi helikopterekről készítették a támadás napján, amikor más légi jármű nem tartózkodhatott a város feletti légtérben.

hvg.hu Gazdaság

9/11: nem csak a tornyok, a pénzhegyek is leomlottak

Éppen nyolc éve, hogy 2001. szeptember 11-én terroristák utasszállító repülőgépeket vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyainak New Yorkban és a Pentagon irodaháznak Washingtonban. A közvetlen következmény 2976 halott és hatalmas anyagi kár. De a világ, különösen a gazdaság nem úszta meg ennyivel.

MTI Világ

Kártérítést kapnak a 9/11 miatt megbetegedett munkások

Évekig tartó pereskedés után New York városa megállapodott a 2001-es terrortámadásokban lerombolt Világkereskedelmi Központnál (WTC) a mentési, majd a helyreállítási munkálatokban segédkező tízezer ember és építőipari vállalatok képviselőivel arról, hogy 657,5 millió dolláros kártérítést fizet a törmelékből felszálló por által okozott megbetegedésekért.

hvg.hu Világ

A 9/11-es merényletek szervezői tagadni fognak

Tagadni fogják bűnösségüket a New York-i bíróság előtt az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek szervezői, hogy kifejthessék az amerikai külpolitikával szembeni bírálatukat - közölte egyikük ügyvédje a CBS News hétfői tudósítása szerint.

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A válásáról beszélt az amerikai first lady

A válásáról beszélt az amerikai first lady