szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy ír europarlamenti képviselő a testület elé szeretné tárni a Bolíviában tavaly agyonlőtt Michael Martin Dwyer ügyét, amelyet szerinte hazájában nem kezelnek kellő figyelemmel - jelentette a bolíviai sajtó csütörtökön.

A Santa Cruz-i El Deber az írországi médiára hivatkozva közölte, hogy Alan Kelly képviselő a haláleset április 16-i évfordulója küszöbén találkozott Dwyer csalódott hozzátartozóival, s ezután jelentette ki, hogy "az ügy megérdemli a nemzetközi figyelem kísérte független kivizsgálást".

Az a tény, hogy Dwyer egyik megölt társa, Magyarosi Árpád romániai, azt jelenti, hogy az Európai Uniónak szerepet kell játszania a kérdések megválaszolásában - mondta. "Ennek hamar meg kell történnie, mert minél tovább késik, annál kevesebb lesz a bizonyíték" - tette hozzá. A képviselő bírálta az ír hatóságokat: szerinte "kiábrándító, hogy, hogy a térségben akkreditált ír nagykövet még nem látogatott el Bolíviába".

A Dwyer halálát okozó ügy  tavaly robbant ki: egy rendőrségi kommandó április 16-án megrohamozott egy Santa Cruz-i szállodát, és agyonlőtte a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Mindketten jelenleg is vizsgálati fogságban vannak. A csoportot azzal gyanúsítják, hogy helyi szeparatista körök megbízásából Santa Cruz tartomány elszakítását célzó félkatonai felkészülést és terrorista tevékenységet folytatott.

A csoportot vezető Rózsa Floresről a képviselő nem tett említést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

Putyin elárulta, miért nem gratulált Bidennek

Putyin elárulta, miért nem gratulált Bidennek

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere