szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezárt ügynek tekinti a Vatikán, hogy egy kiszivárgott brit külügyminisztériumi bizalmas leiratban a katolikus egyházfőre nézve mélyen sértő kitételek szerepeltek, amelyek miatt London hivatalosan elnézést kért az egyháztól.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő az ANSA olasz hírügynökségnek vasárnap nyilatkozva közölte, hogy a Vatikán lezártnak tekinti az ügyet, amely semmilyen hatással nem lesz majd XVI. Benedek pápa őszi nagy-britanniai látogatására.

A leiratból előzőleg a The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap idézett részleteket. A minisztérium által is "ostobának" minősített dokumentumban egyebek mellett az áll, hogy a nagy-britanniai látogatásra érkező XVI. Benedek pápának javasolni kellene egy abortuszklinika és egy "pápai márkanévvel" ellátott gumióvszer-termékcsalád felavatását, valamint egy melegházasság megáldását.

A brit külügyminisztérium a The Sunday Telegraph megkeresésére közölte, hogy a dokumentumban foglaltak "semmilyen módon nem tükrözik" a brit kormány nézeteit, a szöveget annak belső körözése előtt magas rangú külügyi illetékesek nem látták és nem hagyták jóvá. A leiratot a Foreign Office egy kezdő tisztviselője jegyezte, akit azóta "más munkakörbe helyeztek át".

Francis Campbell, Nagy-Britannia vatikáni nagykövete hivatalosan sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt a Szentszék illetékeseinek. XVI. Benedek pápa szeptember 16-19. között tesz látogatást Nagy-Britanniában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A pápát nem gyengítették meg a legutóbbi támadások

XVI. Benedek pápát nem gyengítették meg a média legutóbbi támadásai azért a módért, ahogyan a katolikus egyházon belül kipattant pedofilbotrányokat kezeli - hangoztatta szombaton Federico Lombardi, az egyházi állam szóvivője.

MTI Világ

A Vatikán tudott egy amerikai pedofil papról, de nem tett semmit

Milwaukee érseke már 1996-ban figyelmeztette a jelenlegi pápa, XVI. Benedek által vezetett vatikáni hivatalt, hogy egy pap évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatta az amerikai város egy iskolájának diákjait, és ez kínosan érintheti az egyházat, a papot mégsem fosztották meg reverendájától – jelentette csütörtökön a The New York Times.

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

Jellinek Dániel cége bevásárolta magát a Waberer's-be

Jellinek Dániel cége bevásárolta magát a Waberer's-be

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Varga Judit is elkapta a koronavírust