szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

David Cameron, akit Gordon Brown eddigi kormányfő lemondása után II. Erzsébet kedd este kért fel kormányalakításra Nagy-Britanniában, koalíciós kormányt alakított a liberálisokkal, miután azok szerda hajnalban elfogadták a koalíciós megállapodás tervezetét. Az új kormányfő első teljes munkanapján kinevezte a belső kabinet kulcstárcáinak vezetőit.

Cameron, a Konzervatív Párt vezetője, aki a brit politikatörténet első kétpárti konzervatív-liberális kormányának, és a II. világháború utáni időszak első brit koalíciós kabinetjének élén áll a kedd éjszakai váltás óta, munkatársainak küldött szerdai üzenetében közölte, hogy Nagy-Britanniára "új korszak köszöntött ... most pedig lássunk munkához".

"Árnyékminiszterek" az új kormányban

A miniszterelnök már szerdán hajnalban megerősítette, hogy a korábbi konzervatív árnyékkormány második embere és külügyi szóvivője, William Hague az új külügyminiszter. George Osborne a pénzügyminiszteri tisztséget tölti be, Liam Fox pedig - ugyancsak a toryk színeiben - a védelmi tárcát irányítja. Ők szintén az egykori árnyékkormányban betöltött funkciójuknak megfelelő tárcákat kapták. Ken Clarke, a Konzervatív Párt nagy tekintélyű veteránja azonban, az előző tory kormány volt pénzügyminisztere - aki az árnyékkormányban az üzleti ügyek miniszteri tisztségének várományosa volt - végül az igazságügy-miniszteri és lordkancellári tisztséget kapta. 

Az üzleti és banki ügyek minisztere a Liberális Demokraták ugyancsak igen nagy hazai és nemzetközi tekintélynek örvendő, tudós pénzügyi szakember hírében álló veterán politikusa, Vince Cable lett. Ő a kabinet második legmagasabb rangú liberális tagja Nick Clegg, a párt vezetője után. Clegg a régi-új miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be; ez a pozíció Tony Blair munkáspárti kormánya alatt is intézményesen létezett, Blair utódja, a kedden leköszönt Gordon Brown idején azonban üresen maradt.

A koalíciós brit kormány legmagasabb rangú női tagja Theresa May, a Konzervatív Párt korábbi elnöke, aki szerdától belügyminiszter. Ő a brit belügyi tárca második női vezetője. Az előző, munkáspárti kormányban Jacqui Smith töltötte be egy ideig ezt a tisztséget, de ő kínos előzmények után lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy egyik képviselői költségtérítési elszámolásába belekerült néhány "felnőtt" tartalmú fizetős tv-csatorna díja is. E műsorokat egyébként nem ő, hanem távollétében a férje nézte. Az egykori liberális demokrata árnyékkormány belügyminiszter-jelöltje, Chris Huhne az energetikai és környezetvédelmi tárca vezetője az új kormányban.

A 43 éves Cameront - aki az utóbbi két évszázad legfiatalabb brit kormányfője - kedd este bízta meg II. Erzsébet királynő az új brit kormány megalakításával, miután a konzervatívok - jóllehet abszolút többség nélkül - megnyerték a múlt csütörtökön tartott parlamenti választásokat. Előtte Gordon Brown, az eddigi munkáspárti miniszterelnök járt az uralkodónál, és benyújtotta lemondását. Brown közölte, hogy a Labour éléről is azonnali hatállyal távozik. 

David Cameron (balra) és Nick Clegg
©

A múlt heti brit parlamenti választásokon - 36 év óta első ízben - egyik nagy párt sem szerzett abszolút többséget a londoni alsóházban. A Munkáspárt 1997-es elsöprő választási győzelme óta ellenzékben politizáló konzervatívoké lett a legnagyobb frakció, de ahhoz nem elégséges a létszáma, hogy a toryk önállóan többségi kormányt alakíthassanak.

Ebben a helyzetben Cameron a harmadik legnagyobb parlamenti erőt alkotó Liberális Demokratákat kérte fel kormányalakítási tárgyalásokra. A vasárnap kezdődött egyeztetések kedd este fejeződtek be, de Cameron kormányalakítási megbízatásának pillanatában is tartott még a liberális párt vezető testületeiben a tárgyalóküldöttségek által kidolgozott koalíciós megállapodás-tervezet jóváhagyási folyamata.

Cameron a Buckingham-palotában
©

Ez szerda hajnalban ért véget, miután a Liberális Demokraták új parlamenti frakciója, valamint a párt legfelső irányító testülete, a szövetségi végrehajtó tanács meghallgatta a tervezetet, majd hosszas szavazási procedúra után egyaránt elfogadta azt. Az uralkodó mindazonáltal már ez előtt külön jóváhagyta Clegg miniszterelnök-helyettesi megbízatását. Az új brit miniszterelnök-helyettes - aki politikusi karrierje előtt, a Financial Times megbízásából egy ideig Budapestről küldött tudósításokat a kelet-európai gazdasági reformfolyamatokról - első, szerda hajnali nyilatkozatában  kiemelte: Nagy-Britanniának nem csupán új kormánya, de új típusú kormánya is van. Ez egyenes utalás volt arra, hogy a II. világháború óta első ízben alakul koalíciós brit kabinet. 

Koalíciós megállapodás

Clegg közölte: reményei szerint ez új, sokszínű, plurális politika kezdetét is jelenti, olyanét, amelyben különböző meggyőződésű politikusok az ország érdekében túllépnek nézeteltéréseiken. A konzervatív-liberális koalíció megalkotásához máris sarkalatos nézetkülönbségeket kellett áthidalnia a két pártnak. Az erőteljesen EU-párti liberálisok például belementek, hogy a most kezdődő parlamenti ciklusban nem törekszenek az euró nagy-britanniai bevezetésére, amiről a konzervatívok hallani sem akarnak. Cameron a választási kampány idején rendezett miniszterelnök-jelölti tévéviták egyikén kijelentette: ha ő lesz a következő miniszterelnök, Nagy-Britannia "soha" nem lép be az euróövezetbe.

A liberálisok vállalták, hogy nem ellenzik a tengeralattjárókra telepített önálló brit atomütőerő felújítását. A konzervatívok ennek fejében elfogadták a program költségeinek szigorú felügyeletét. Mindemellett - legalábbis erre a parlamenti ciklusra - letettek adóreform-programjuk egyik sarkalatos eleméről, az örökösödési illeték alsó értékhatárának jelentős emeléséről is. A konzervatívok 2007-es éves kongresszusukon jelentették be, hogy kormányra kerülésük esetén több mint a háromszorosára, 300 ezer fontról egymillió fontra emelik az örökösödési adó alá eső ingatlanok alsó értékhatárát.

Megállapodás született arról is, hogy a parlamenti ciklusok idejét öt évben rögzítik. A jelenlegi választási törvény csak azt írja elő, hogy két választás között legfeljebb öt év telhet el, de ezen belül a mindenkori kormányfő indoklás nélkül bármikor új választásokat írhatott ki. A módosítás azonnali érvényű lesz, vagyis a tervezet szerint a következő választásokat 2015 májusában tartják. A konzervatívok megígérték azt is, hogy népszavazást írnak ki a Liberális Demokraták által szorgalmazott választási reformról.  

Obama, Merkel is gratulált

Barack Obama amerikai elnök az Ovális Irodából hívta fel az Egyesült Államok hagyományos európai szövetségesének új vezetőjét, és meghívta: júliusban látogasson az Egyesült Államokba. Angela Merkel is mielőbbi németországi látogatásra invitálta az új brit kormányfőt - közölte a német kormány szóvivője. Az új konzervatív brit miniszterelnök és a német kancellár röviden szót váltott Európa gazdasági helyzetéről is - közölte a Downing Street.

Nicolas Sarkozy francia elnök közleményben gratulált az új brit kormányfőnek és reményét fejezte ki, hogy "együtt fognak dolgozni a Franciaország és Nagy-Britannia közötti igen szoros együttműködés és kivételes kapcsolatok további erősítésén". Stephen Harper konzervatív kanadai kormányfő közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy a két országot egyesítő kapcsolatok a következő években tovább erősödnek. II. Erzsébet királynő az államfője Kanadának is, amely a Nemzetközösség tagja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Világ

Kiszállt a Munkáspárt a brit koalíciós tárgyalásokból

Befejezettnek tekinti koalíciós tárgyalásait a Liberális Demokrata Párttal a Gordon Brown vezette brit Munkáspárt, így öt nappal a választások után egyre valószínűbb, hogy egy konzervatív-liberális kormánykoalíció létrehozásáról folyhatnak tovább a tárgyalások Nagy-Britanniában - közölte a BBC.

MTI Világ

Drámai fordulatok a brit kormányalakítási folyamatban

Drámai fordulatokat vett kedd hajnalra az ötödik napjába lépő brit kormányalakítási folyamat: a két legnagyobb politikai erő, a Munkáspárt - amelynek vezetője, Gordon Brown bejelentette távozási szándékát - és a Konzervatív Párt egymásra ráígérve igyekezett megnyerni koalíciós partnernek a harmadik legnagyobb alsóházi frakciót adó Liberális Demokratákat, akik immár mindkét lehetséges partnerrel párhuzamos kormányalakítási tárgyalásokba kezdtek.

hvg.hu/MTI Világ

David Cameron az új brit miniszterelnök

Gordon Brown lemondása után David Cameron, a brit Konzervatív Párt vezetője lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke, aki koalíciós kormányt alakít a szigetországban.

Hogy kerül Friderikusz Sándor a Baby Shark videójába?

Hogy kerül Friderikusz Sándor a Baby Shark videójába?

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?