szerző:
MTI

Kényelmetlen, nehéz helyzetbe került a szlovák kormányfő, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke egy hónappal a szlovákiai választások előtt - írta az Új Szó szlovákiai magyar napilap pénteken, Fico fenyegetőzése című jegyzetében.

"Elsöprő választási győzelmét két dolog veszélyezteti: koalíciós partnereinek svindlijein túl a görög kölcsön és a magyar állampolgárság ügye. Az elsőben is verte az asztalt néhány napig, aztán szokás szerint meghátrált. A második keményebb dió. Ráadásul a sikerélmény legkisebb esélyével sem kecsegtet" - mutat rá Kövesdi Károly, az újság jegyzetírója.

"Ha nem veri az asztalt, puhaságával, ha később meghátrálni kényszerül, hitelvesztéssel veszíthet szavazatokat. Az általa emlegetett szlovák–magyar alapszerződéssel érvelni nem túl szerencsés, azt már Szlovákia többszörösen megsértette. Ráadásul ezt a szerződést felülírják az uniós törvények" - húzza alá a szerző.

Kifejti, hogy bár Fico a Fideszre mutogat, eszköztárának továbbra is része a szlovákiai magyarok megfélemlítése, ami szintén komoly buktatókat rejt magában. Egyrészt a szlovákiai magyarok, bár szlovák állampolgárok, nem képezik a szlovák állam tulajdonát (végképp nem a Smerét vagy Ficóét), másrészt attól, hogy valakinek két útlevél van a zsebében, még nyugodtan dolgozhat az állami hivatalokban. A többi a szerző szerint maszlagolás és fóbia.

"A személyre szóló fenyegetések és retorziók csak úgy érvényesülhetnek, ha Szlovákia titkosszolgálati úton próbálja megszerezni a magyar állampolgárságot kérő szlovákiai polgárok listáját. Ez pedig valóban veszélyes játék lenne, amit Fico sem gondolhat komolyan" - jegyzi meg Kövesdi. "Ismétlem: a látszólag a Fidesznek címzett fenyegetés nekünk szól: hátha ki lehet csikarni egy érdektelenségi kudarccal a 2005-ben elfuserált népszavazás második felvonását" - zárja írását a lap.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Fico: kemény lesz a szlovák válasz a kettős állampolgárságra

Robert Fico szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. Egyben jelezte: akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik a tervezett törvény alapján kérelmezik majd a magyar állampolgárságot.

MTI Világ

Szlovákia ellenzi a kettős állampolgárságot

Gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit - kivéve a Magyar Koalíció Pártját és a Híd polgári pártot - elutasította csütörtökön a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő tervezett magyarországi törvénymódosítást.

MTI Világ

Szlovákia hazarendelte konzultációra budapesti nagykövetét

Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat - jelentette szerdán a CTK cseh hírügynökség a szlovák miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó