szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kettős állampolgárságról szóló törvény olyan, mint egy időzített bomba - mondta a szlovák miniszterelnök a Kurier független osztrák napilapnak adott interjújában.

Szlovákia és Magyarország viszonya nagyon érzékeny - mondta a lapnak Robert Fico. Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor megpróbál gazdasági és szociális intézkedések helyett "politikát" felkínálni a magyaroknak. Szlovákiában sokkal jobb a helyzet, ezért "megpróbálják Magyarországhoz fűzni a magyar származású szlovák állampolgárokat". Ez nagyon veszélyes Európa és a térség számára - nyilatkozta a szlovák kormányfő.

Mint mondta, ha szükséges, kész azonnal találkozni Orbán Viktorral. Azonban ha Szlovákia nincs abban a helyzetben, hogy megakadályozza ezt az "ostoba, veszélyes kezdeményezést", akkor kész törvényt hozni arról, hogy a magyar állampolgárságot nyerő szlovák állampolgárok elveszítsék szlovák állampolgárságukat.

Az euró szlovákiai bevezetését sikerként értékelte, és kijelentette: meggyőződése, hogy Szlovákia a válság után is vonzó lesz a befektetők számára. Kormánya válságkezelő intézkedéseiről szólva hangsúlyozta, hogy nem emelték az adókat, nem csökkentették a béreket és a nyugdíjakat. Mint mondta, ezt a stratégiát akarja folytatni a június 12-i választás után is.

Robert Fico azt mondta a Kuriernak, nem szeretné megjósolni a jövendő kormány összetételét, ezért egy pártot sem zár ki a lehetséges tárgyalópartnerek közül. "Mi különbség van a Szlovák Nemzeti Párt és a szlovákiai magyar nacionalisták között?" - kérdezett vissza, amikor a riporter a pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) miatt kapott nemzetközi bírálatokra utalt. "Sőt, sokan azt mondják, hogy a magyar nacionalisták veszélyesebbek Szlovákiára nézve, mint a szlovák nacionalisták" - tette hozzá. A párt elnöke - mondta a szervezet megnevezése nélkül - kéthetenként Budapestre jár "utasításokért és pénzért".

Szlovákia szerdán magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvénymódosítás terve miatt. Orbán Viktor a szlovák felvetésre reagálva kijelentette: amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy a régi-új kormány, "semmifajta sajtón keresztüli üzengetésnek nincs értelme". A szlovák külügyminisztérium szóvivője ezt követően úgy fogalmazott, megdöbbentő és a diplomáciában példátlan Magyarország hozzáállása ahhoz a szlovák igyekezethez, hogy megvitassák a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénytervezetet Budapesttel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kettős állampolgárság: a Jobbik rálicitál a Fideszre

A kettős állampolgárságról szóló törvénynek evidenciának kell lennie, azért kell meghozni, mert ez következik a nemzeti szolidaritásból - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke csütörtökön a Parlamentben, az állampolgárságról szóló törvény vitájának expozéjában. Az MSZP még kivárna a törvény elfogadásával, az LMP üdvözli a lépést, s korrekciókat javasol, a Jobbik még többet ígér.

MTI Világ

Szlovák nagykövet: mi lesz a magyarigazolvánnyal?

Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet szerint az, hogy Magyarország nem konzultált Szlovákiával a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvénymódosítás tervéről, nincs összhangban sem a jószomszédi viszonnyal, sem a nemzetközi normákkal, sem pedig a két ország uniós tagságával.

HVG Világ

Orbán helyzetbe hozta Ficóékat

Kifejezetten jól jött a népszerűségi gondokkal küzdő szlovák kormányfőnek, hogy elővehette a választási kampányban a magyar kérdést. Egy közelmúltbéli fiaskó után Fico a magyarokon mutathatja be, hogy erélyes tárgyaló.

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad