szerző:
MTI/hvg.hu

Politikai szándéknyilatkozatot írt alá négy szlovákiai jobboldali párt a közös kormány megalakításáról.

A dokumentumot a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd vezetői írták alá kedd esti találkozójukon. Iveta Radicová, az SDKU kormányfőjelöltje közölte, hogy a dokumentumról szerdán tájékoztatják Ivan Gasparovic köztársasági elnököt. "Megállapodtunk azokban a kiemelt feladatokban, amelyre figyelmünket összpontosítani akarjuk, és mindezekről mihamarabb tájékoztatni kívánjuk a közvéleményt" - mondta újságíróknak Radicová.

Bugár Béla (Híd-Most), Ján Figel (KDH), Iveta Radicová (SDKÚ), Richard Sulik (SaS)
©

A szándéknyilatkozat szerint a négy párt tudatában van az ország jelenlegi problémáinak. Az új kormány kiemelt feladatának tekintik a gazdasági válság és a Fico-kormány felelőtlen politikájából fakadó következmények felszámolását, az új munkahelyek megteremtését, a családok helyzetének megerősítését, Szlovákia eladósodásának megállítását, a jogállam elveinek és a kisebbségek helyzetének megerősítését, a hatalom magánjellegű befolyásolása és a korrupció elleni harcot.

Szakbizottságokat hoznak létre

A felek megegyeztek abban is, hogy szakbizottságot hoznak létre, amely összeállítja a koalíció programjának téziseit, és előkészíti a koalíciós szerződés aláírásának feltételeit. A szerződés rögzíteni fogja a koalíciós együttműködés mechanizmusait is. A pártok vezetői a jövő kedden találkoznak újra, hogy megvitassák a koalíciós szerződés és a programtézisek addigra elkészülő változatát. Az Új Szó beszámolója szerint a pártok szakértői munkacsoportjai szerdán már meg is kezdik a tárgyalásokat, jövő csütörtökre ígérték az első eredményeket.

Az új szlovák kormány megalakulásának időpontját firtató kérdésre válaszolva Radicová azt mondta, nincs szükség semmiféle sietségre. "Úgy vélem nem kell semmit elsietni, hogy a megállapodásokat a jövőben ne lehessen megkérdőjelezni" - jegyezte meg a politikus.

Ficónak már nem maradt esélye

A szombati parlamenti választást a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte, de a pártnak a 150 tagú testületben csak 62 mandátuma van. Eddigi koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) mindössze kilenc mandátumot szerzett, így közösen sincs többségük a törvényhozásban. A Smer harmadik partnere, a Vladimír Meciar vezette HZDS nem jutott be a parlamentbe.

A parlamentbe bekerült négy jobboldali párt már vasárnap bejelentette, hogy együttesen 79 mandátumuk van, s ezért közösen kívánnak kormányt alakítani. Ivan Gasparovic államfő hétfőn Robert Ficónak adott kormányalakítási megbízatást, de az adott helyzetben Ficónak nincs esélye olyan kabinetet létrehozni, amely bizalmat kaphatna a törvényhozásban. Fico, aki tíz napot kapott az államfőtől, kedden hivatalosan is tárgyalásokra hívta a jobboldali pártokat, de azok ezt elutasították.

Slota szerint nem sikerül az összefogás

Továbbra is teljesen nyitottak a szlovákiai kormányalakítás esélyei - vélte Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke miután Ivan Gasparovic államfővel szerdán Pozsonyban megvitatta a hétvégi parlamenti választások nyomán kialakult helyzetet. Szerinte a négy jobboldali párt között olyan véleménykülönbségek vannak, hogy egy közös kormány létrehozása nem sikerülhet.

Ján Slota az elnöki megbeszélés után
©

"Meggyőződésem, hogy egyelőre minden nyitott. Az SNS támogatná, ha az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) lépne koalícióra" - jelentette ki Slota újságírók előtt. Szerinte az SNS számára azonban a legfontosabb feladat az, hogy megakadályozza a "magyar párt", a Híd bekerülését az új szlovák kormányba.

A magyar kérdés is szóba került

Bugár Béla, a Híd elnöke, aki Slota előtt járt az államfőnél, arról beszélt, hogy a négy jobboldali párt eltökélt abban, hogy közösen alakítanak kormányt. A politikus szerint az államfővel való találkozóján a szlovák-magyar viszony is szóba került. A Híd vezetője Budapest és Pozsony viszonyának enyhülése érdekében feltétlenül szükségesnek tartja, hogy "Szlovákiában megváltozzon az a légkör", amely a szlovák-magyar viszonyhoz való eddigi hozzáállást jellemezte. A politikus szerint sok függ attól, hogy milyen törvényeket fogad majd el az új szlovák kormány, és hogy Budapest és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke módosítják-e Szlovákiával kapcsolatos álláspontjukat.

Bugár Béla és Ivan Gasparovic
©

Ján Figel, a KDH elnöke arra kérte az államfőt, fogadja a négy jobboldali párt vezetőit, hogy hivatalosan tájékoztathassák kormányalakítási szándékukról. "A köztársasági elnök még nem kapta meg Iveta Radicovának, a jobboldal közös kormányfőjelöltjének találkozót kérő levelét" - jelentette ki Marek Trubac, elnöki szóvivő. Szerinte amint az államfő megkapja a levelet, kitűzi a találkozó időpontját. Trubac ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy hétfőn Robert Fico, a választásokon győztes Smer elnöke kapott kormányalakítási megbízatást. Ficónak a jövő hét szerdájáig kell beszámolnia az államfőnek tárgyalásai eredményéről. "Az elnök ezt az időpontot nem kívánja átugrani" - szögezte le a szóvivő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szegő Péter Itthon

A fideszesek az MKP politikáját bírálták, a kormányukét nem

A szlovákiai választások eredménye volt a témája a külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi zárt parlamenti ülésén, illetve az azt követő két sajtótájékoztatón. Az első sajtótájékoztatót Balla Mihály, a bizottság fideszes elnöke és Németh Zsolt külügyi államtitkár, a másodikat Kovács László, szocialista bizottsági alelnök tartotta. A zárt bizottsági ülésen értesülésünk szerint a fideszes képviselők is bírálták az MKP politikáját, de a magyar kormányt nem tartják felelősnek azok bukásáért.

MTI Világ

FAZ: a józanság győzelme a szlovák választás

A józanság győzelmeként jellemezte a szlovák választási eredményeket hétfői kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung, úgy értékelve, hogy ez a józanság egyre inkább teret nyer Közép-Európában.

hvg.hu Világ

Mit jelent a Híd-Most választási sikere?

Átalakulás előtt áll a szlovákiai magyar politika: a szombati választáson sikeresen szereplő, a jobboldali kormánykoalícióban is várhatóan helyet kapó Híd-Mostra egyes elemzők már most úgy tekintenek, mint a szlovák-magyar megbékélés leendő kulcsára. Mások szerint viszont kérdés, a szlovák-magyar „kétnyelvű párt” milyen válaszokat tud majd adni a két ország közötti problémákra.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: jó-e nekünk a szlovákiai választási eredmény?

Az eredmények ismertek: hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico pártja, feltehetően az eddigi ellenzék alakíthat kormányt. Az elmúlt hetek feszült magyar-szlovák viszonyára tekintettel most minden korábbinál aktuálisabb a kérdés: jó ez nekünk? - tette fel a kérdést Török Gábor politológus.

MTI Világ

Egyenként tárgyal a pártelnökökkel a szlovák elnök

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök megbeszéléseket kezdeményezett a hétvégi választások nyomán a parlamentbe bejutott pártok elnökeivel: kedden Mikulás Dzurinda, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), valamint Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke hivatalos egy-egy órás megbeszélésre az elnöki palotába.

MTI Világ

Le Monde: a szlovákiai magyarok nem helyeslik a magyar nacionalizmust

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) "hatalmas kudarca" igazolta, hogy a magyar kisebbség nem helyesli a magyar nacionalizmust és Budapest kezdeményezését a kettős állampolgárság bevezetésére - írta a szlovákiai választások kapcsán hétfő délután megjelent számában a Le Monde.

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

Krasznahorkai regényét is jelölték az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

Krasznahorkai regényét is jelölték az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is

Budapestet is elérte a trágyaszag

Budapestet is elérte a trágyaszag

Finoman ugyan, de már az iPhone 11-et fricskázza egy videóban a Samsung

Finoman ugyan, de már az iPhone 11-et fricskázza egy videóban a Samsung

CNN: Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást

CNN: Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást