szerző:
hvg.hu

Bár Észak-Korea csapata három vereséggel tér haza a dél-afrikai focivébéről, a kommunista ország gárdájának edzője szerint otthon tárt karokkal fogadják őket. Kérdés, hogyan értékeli majd e teljesítményt Kim Dzsong Il, a Kedves Vezér.

A brazilok elleni első meccsén az észak-koreai válogatott a vártnál jobban teljesített, „mindössze” 2-1-re kapott ki az ötszörös világbajnoktól. A kezdeti remények azonban hamar szertefoszlottak, miután a „halálcsoport” következő ellenfele, Portugália 7-0-s megalázó vereséget mért a phenjaniakra, akik az Elefántcsontpart elleni mérkőzésen szerettek volna javítani eredményükön. Ám a pénteki meccsen is kikaptak, így a csoportmérkőzések után el is búcsúztak a vébétől.

„Úgy léptünk pályára, hogy tudtuk, a játék színvonalában nagy a különbség” – mondta az utolsó mérkőzés után Kim Dzsong Hun edző, aki azonban így sem szomorkodott. „Ennek ellenére az, hogy egy pályán játszhattunk velük, jó tapasztalat volt, nagyon jó tapasztalat.”

Észak-Korea a legutóbbi, 44 évvel ezelőtti vébészereplését szerette volna megismételni, ahol nagy meglepetésre 1-0-ra verte az olasz válogatottat és a negyeddöntőig jutott. A sors fintora, hogy az 1966-os világbajnokságon is a portugálok vetettek véget álmaiknak, akik akkor 5-3-ra nyertek.

Az észak-koreaiak idén, Dél-Afrikában szinte csak egyetlen kiemelkedő akcióra voltak képesek a pályán, arra a 89. percben szerzett gólra, amivel Ji Yun Nam szépített a brazilok ellen.

Kalandok a pályán kívül is

A vébé feltehetően a pályán kívül is nagy kalandot jelentett a világtól elzárt ország focistái számára: a Johannesburg egyik külvárosában edző csapat tagjai a legnagyobb dél-afrikai városban meglátogattak egy állatkertet, és erősítés közben a helyiekkel is vegyülhettek egy pretoriai tornateremben. A dél-afrikai gyerekek autogramot kértek tőlük, sőt, még egy-két szót is megtanultak koreaiul.

A legnagyobb sztárok mindenképpen a Japánban nevelkedett játékosok, a középpályás An Dzsong Hak és a „Népi Rooney”-ként is ismert csatár, Dzsong Tae Sze voltak. Utóbbi szinte a csapat szóvivőjévé vált, az újságírók kérdéseire négy nyelven, koreaiul, japánul, angolul és portugálul válaszolt.

A csapat iránt egyébként olyan nagy volt a közvélemény érdeklődése, hogy amikor egy technikai malőr miatt a Brazília elleni találkozó előtt a 23-as keret listájáról lemaradt négy név, a tévécsatornák és az újságok hatalmas felhajtást csaptak az észak-koreai focisták „eltűnése” körül. Másnap a hiányzó játékosok rendben megjelentek az edzésen, ahol jókedvűen passzolgattak egymással.

Otthon sokkal többen szurkoltak

Miközben a helyszínen csak maroknyian szurkolhattak az észak-koreaiaknak, otthon a cenzúrázott tévéadásokhoz szokott emberek valódi vébélázban égtek a mérkőzések előtt. A portugálok elleni meccs volt az első, észak-koreaiak által külföldön lejátszott mérkőzés, amit élőben közvetítettek. Később – igaz felvételről – még az utóbbi hónapokban ismét halálos ellenségként kezelt dél-koreaiak Nigéria elleni játékát is leadta a phenjani állami televízió.

„Nem kedvetlenített el bennünket” – mondta az AP szerint az egyik észak-koreai televíziónak az egyik helyi klub edzője a portugál vereség után. „Az észak-koreai csapat 44 év után ismét a vébén játszik, így annak ellenére, hogy elvesztettük a meccset, jó benyomást tettünk a hazai szurkolókra.”

Büntetést vagy dicséretet kapnak?

Hun, a válogatott edzője – aki korábban a FIFA-sajtótájékoztatón elkerülő választ adott minden politikai jellegű kérdésre – csütörtökön tagadta, hogy otthon büntetés várna a csapatra, mert nem jutott tovább. „Nem tudtunk tovább lépni a következő körbe, így nem tudtunk megfelelni honfitársaink elvárásainak” – mondta. „Viszont annak ellenére, hogy nem játszottunk túl jól, a népünk tárt karokkal fogad majd minket.”  

Ennek ellenére, részben dél-koreai forrásokra hivatkozva a hétvégén több lap is arról írt, hogy a négy átmenetileg „eltűnt” válogatott játékost katonai kiképzőtáborba viszik a csapat hazatérése után, míg Hun edzőt megfosztják állásától a csalódást keltő eredmény miatt.  Blogjában a brit Telegraph sportriportere is aggodalmát fejezte ki a csapat jövőjével kapcsolatban. „Ki tudja? Talán Kim elfogadja, hogy a Dél-Afrikába való kijutás is csoda volt, egy olyan eredmény, amit el kell ismerni. Talán.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Sport

Portugál gólzápor - hetet egy csapásra

A vártaknak megfelelően Portugália nagyon simán, 7-0-ra legyőzte Észak-Koreát, de az utolsó csoportkörben nehéz dolga lesz Brazília ellen, ha ki akarja harcolni nyolcaddöntőbe jutást a halálcsoportból.

MTI Sport

FIFA: kacsa az észak-koreaiak eltűnése

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette: a sajtóértesülésekkel ellentétben nem tűnt el négy észak-koreai játékos, mindannyian a csapattal együtt készülnek.

hvg.hu Világ

Saját Rooney-val támad Észak-Korea

Japánból kölcsönvett játékosokkal, köztük a "Népi Rooney"-ként ismert csatárral indul a focivébén Észak-Korea, amelynek legutolsó, 44 évvel ezelőtti vébérészvételét is politikai feszültségek övezték.

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

Shane Tusup Hosszú Katinka olasz ellenfelével szövetkezik, de egy 15 éves magyar úszótehetséggel is bizonyítani szeretne

Shane Tusup Hosszú Katinka olasz ellenfelével szövetkezik, de egy 15 éves magyar úszótehetséggel is bizonyítani szeretne

Angliában élő állatkínzó magyarokat ítélt el a bíróság

Angliában élő állatkínzó magyarokat ítélt el a bíróság

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira