szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hogyan gyártsunk pokolgépet házilag, mit vigyünk magunkkal a hátizsákunkban, ha dzsihádra, azaz szent háborúra készülünk, illetve hogyan titkosítsuk üzeneteinket - ezekre a kérdésekre is választ ad az al-Kaida arab-félszigeti szervezete (AQAP) új, angol nyelvű folyóirata.

©

A 67 oldalas Inspire (Ihlet) című lapot vasárnap adták ki első alkalommal - közölte az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai központ. A szervezet szerint a magazint a szélsőséges csoportokat megcélzó Al-Fadzsr Médiaközpont adta ki. A cserkészek kézikönyvének stílusában készült lap változatos témákat dolgoz fel.

A folyóiratból megtudhatjuk, hogyan "készítsünk pokolgépet anyu konyhájában". A szerzők tudomásunkra hozzák, hogy egy-két napos munkával már 10 ember halálát okozó robbanószerkezetet hozhatunk létre, míg ha kicsit több időnk van a küldetésre, akkor egy hónap alatt gyártott pokolgéppel már több tucatnyi embert megölhetünk.

Aki pedig célpontot keres, annak ott van például az amerikai Molly Norris: ő volt az, aki május 20-ára meghirdette a "mindenki rajzoljon Mohamedet" napot. Az iszlám istenkáromlásnak tartja a próféta ábrázolását.

Az egyik szerző Európa és Amerika muszlimjaihoz intézve szavait azzal büszkélkedik, hogy tálcán kínálják a hívőknek a haditechnikát, megspórolva nekik az al-Kaida személyes felkeresésével járó fáradalmakat. A jó dzsihádista nem cipel túl nehéz csomagot, de táskájából sohasem hiányozhat a vallásos irodalom, a cukor, a gyufa, az elem, a karóra, a váltócipő és a tusfürdő.

A szent háború közben sok mindenre kell figyelni: ha valaki harcba száll az "ügyért", mindegy, hol tartózkodik, fontos, hogy folyékonyan beszélje a helyi nyelvet és ismerje a szokásokat. A magazin a telefonhasználat és az elektronikus levelezés veszélyeire is felhívja a figyelmet, valamint hangsúlyozza a titkosítás fontosságát. Aki azonban azt gondolná, hogy a folyóirat technikai kézikönyv, nagyot téved: a lapból nem hiányzik a lelki táplálék sem. Ez többnyire a merénylők előtt tisztelgő versek, az al-Kaida vezetői, Oszama bin Laden és Ajman az-Zaváhiri üzenetei, és szélsőséges vezetőkkel készített interjúk formájában jelenik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Reklám: túllépett a scifin az amerikai légierő

Új televíziós kampányba fogott az amerikai légierő: három reklámban mutatják meg, hogy olyan technológiákat használnak, amikkel régen még csak sci-fi filmekben találkozhattunk: a felütés tudományos-fantasztikus, a csattanó viszont mindig visszahoz minket a valós életbe.

hvg.hu Itthon

Interneten árulják a náci propagandafilmet

Néhány ezer forintért árulja az egyik szélsőséges hírportál azt a náci propagandafilmet, amelyet nyáron illegálisan vetítettek le Budapesten. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz.

MTI Világ

Propagandafilmeket gyárt Chavez

Hugo Chavez államfő a venezuelai filmipar fellendítésével két legyet is üt egy csapásra: egyfelől a "hollywoodi filmhegemóniát" akarja megtörni, másfelől politikája támogatására használja az új produkciókat - ez azonban kritikusainak a szovjet propagandafilmeket juttatja eszébe.

Világ

Magyar színészek játszottak egy iráni "propagandafilmben"

Budapesten is forgatták annak az iráni filmregénynek egy részét, melyet a teheráni állami televízió hetek óta vetít - tudta meg a HVG. A filmben több magyar színész is játszott, sőt, az alkotás megkapta a külföldi filmeknek járó 20 százalékos költség-visszatérítést is a magyar államtól.

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének