szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gázai övezet partjaitól 130 kilométerre vesztegelt szerda reggel az a líbiai segélyszállító hajó, amelynek Izrael kedd éjfélig adott határidőt, hogy a palesztin terület helyett el-Arís egyiptomi kikötőben kössön ki.

A moldovai zászló alatt hajózó Amalthea teherszállítónak az utat szervező líbiai csoport szerint eltökélt szándéka, hogy elérje a Gázai övezet partjait.

A hajó kubai kapitánya kedd este azt jelentette, hogy problémák vannak a jármű motorjával, ezért csak lassan tudnak haladni, és az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint azt ígérte, hogy el-Aris egyiptomi kikötő felé veszi az irányt. Az izraeli rádió szerint a hadsereg figyelmeztette a segélyhajó kapitányát, hogy amennyiben tengeri összecsapásra kerülne sor, azért ő lesz a felelős. "Ön felel a fedélzeten lévő emberekért, és a blokád alá vont terület megközelítése egyedül az ön vétségének számít majd" - mondta a rádióban egy férfi, aki a beszámoló szerint a haditengerészet részéről tárgyal az ügyben.

A teherszállító jelenleg 88 kilométerre van Egyiptom partjaitól és 130 kilométerre a Gázai övezettől. A Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi vezette alapítvány által indított hajó az eredeti tervek szerint a Gázai övezetet sújtó tengeri blokád megtörésére készül, és kétezer tonnányi segélyszállítmányt juttatna el a palesztinokhoz. Az alapítvány egyik munkatársa az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevíziónak ugyanakkor elmondta, hogy ha céljuk elérése lehetetlen, mert ellenállásba ütköznek, akkor nem fognak erőszakhoz folyamodni, mert senki életét sem akarják veszélyeztetni.

Az izraeli haditengerészet szóvivője cáfolta, hogy körülzárták volna a segélyszállítót, azt viszont megerősítette, hogy hajóikkal nyomon követik az aktivisták útját. Az al-Dzsazírának az Amalthea fedélzeten tartózkodó tudósítója elmondta, hogy négy izraeli hadihajó követi őket. A segélyhajó még szombaton indult útnak Görögországból, és szerdára időzítették érkezését a Gázai övezetbe.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter vasárnap közölte: Izrael nem engedi meg, hogy az utasai által Hope (Remény) névre átkeresztelt Amalthea elérje a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellenőrzése alatt lévő Gázai övezetet. Egy kormányszóvivő megismételte azt a javaslatot is, hogy Asdód izraeli kikötővárosban rakják ki a palesztinoknak szánt segélyszállítmányt. Egyiptom pedig ígéretet tett arra, hogy amennyiben partjainál köt ki a teherhajó, biztosítja a segélyek elszállítását a Gázai övezetbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izrael a Kadhafi-fiú segélyhajójának feltartóztatására készül

Az izraeli hatóságok kedd éjfélig adtak határidőt a Gázai övezetbe tartó líbiai segélyhajónak, hogy el-Arís egyiptomi kikötő felé változtassa meg haladásának irányát, a hajó kapitánya azonban elutasította a felszólítást - közölték a Moamer Kadhafi líbiai vezető fia által irányított alapítvány képviselői.

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron