szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Segélyakciót hívott életre a magyarországi iszapömlés nyomán egy burgenlandi vállalkozó, akinek Magyarországon többek között Devecseren is van gyára - jelentette szerdán az osztrák rádió és televízió (ORF).

Az ORF internetes beszámolója szerint a téglagyáros Michael Leier a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközöket, az érintett térség lakosainak ruhaneműt és takarókat gyűjt. "Több mint kétszáz ház lakóinak mindene odaveszett" - mondta. Amit összegyűjtenek, három óra alatt a helyszínre tudják szállítani. 

A devecseri Leier-üzem dolgozói az elmúlt napokban is részt vettek a kárelhárításban és mentésben, és munkagéppel is segített a cég - nyilatkozta a vállalkozó. A gyár a kisvárosnak a zagytározóval ellentétes oldalán áll, de biztonsági okokból az is kiürítették. 

Az osztrák hatóságok szerint Ausztriát nem fenyegeti a szennyezés. A szennyező anyag a Rába és onnan a Duna felé folyhat tovább, a talajvízáramlás ezekkel a folyókkal párhuzamos, tehát Burgenlandtól távolodó irányba tart - mondta Helmut Rojacz tartományi vízgazdálkodási főosztályvezető. 

A szakember szerint egyelőre nem lehet tudni, milyen kihatása lesz a katasztrófának, de a kelet-ausztriai tartományt nagy valószínűség szerint nem veszélyezteti. Hozzátette, hogy az osztrák illetékesek kapcsolatban állnak magyar kollégáikkal. A Rába és a Duna magas vízállása véleménye szerint kedvező körülmény, mert így jobban felhígulhat a vörösiszap-szennyezés. 

Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter egy keddi közleményében szintén az állította, hogy Ausztriában nincs ok aggodalomra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ukrán pánikkeltés a magyar iszapkatasztrófa miatt

Az ukrajnai médiában szerdán olyan hírek keltek szárnyra, hogy Ukrajnát is veszélyeztetheti a Veszprém megyében történt vörösiszap-ömlés és esetleg városokat kell kiüríteni Kárpátalján.

MTI Itthon

Iszapömlés: három biztosítótársaság méri fel a károkat

Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint csütörtök reggel megkezdődik - tájékoztatta a Veszprém megyei Kolontár polgármestere szerdán a helyszínen az MTI-t.

hvg.hu Világ

Iszapkatasztrófa: ha kéri a kormány, az EU segít

Az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi biztos szóvivője kijelentette, hogy a magyar kormány mostanáig nem kért segítséget a katasztrófa rendezéséhez. Egyúttal részvétét és együttérzését fejezte ki a Bizottság nevében, és biztosította Magyarországot a lehetőségről, hogy bármikor anyagi, illetve dologi segítséget igényeljen.

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését