szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óriási hiba volt, hogy a Moody’s hitelminősítő lerontotta a magyar állampapírok adóskockázati besorolását – mondta a BBC Hard Talk című műsorában a Londonban tartózkodó Martonyi János külügyminiszter.

„Teljes mértékben megalapozatlan, abszolút meggyőződésem, hogy óriási hiba volt” – mondta a Moody’s hétfőn bejelentett döntéséről a BBC műsorában Martonyi János, aki hozzátette, hogy a hitelminősítőnek „át kell majd értékelnie” a magyar állampapírok adóskockázati besorolásának mostani lerontását. „Ha teljesíteni tudjuk az idei, jövő évi és 2012-es hiánycélokat, miért kellene azt gondolnunk, nem tudjuk teljesíteni ezeket a célokat 2013-ban, 2014-ben vagy 2015-ben?” – tette fel a kérdést a tárcavezető.

©

A riporter felvetésére, miszerint a piacok aggódnak, hogy Magyarország nem tesz eleget a költségvetési kiadások lefaragásáért, Martonyi a következőképp reagált: „Hosszasan tudnám sorolni, hogy hogyan csökkentek a kiadások az utóbbi hónapok során. El tudnám mondani, hogy mennyire megszenvedi a saját tárcám is a megszorításokat.” A miniszter a költségcsökkentésre a kormánytisztviselők és önkormányzati dolgozók létszámleépítését, illetve a parlamenti képviselők létszámának 2014-től tervezett megfelezését hozta fel példaként.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem újította meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött finanszírozási megállapodását, a külügyminiszter azt mondta, hogy az ország hiányát „biztonságosan tudjuk finanszírozni a piacról”. A bankadóval kapcsolatban kifejtette, hogy már más országok – például Ausztria és Nagy-Britannia is – hasonló lépéseket vezettek be és számos további államban is arra készülnek, hogy követik Magyarország példáját.

Sokan aggódnak amiatt, hogy két-három év múlva Magyarország hogyan tudja majd finanszírozni a költségvetési hiányát – mondta Martonyi János. „Meg fogjuk oldani, higgye el nekem” – mondta a magyar külügyminiszter, aki hozzátette, hogy a kormány az ország államadósságát is tudja majd csökkenteni, például a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó „reformmal”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Martonyi: a zsidóságnak félelem nélkül kell élnie

A zsidóság félelem nélkül, teljes biztonságban, szabadságban, igazságban kell, hogy éljen - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán, hanuka első napján, a budapesti Nyugati téren felállított nyolcágú gyertyatartó első lángjának meggyújtásakor.

MTI Itthon

Németh Zsolt dezinformálással vádolja a Népszavát

"Bármennyire próbálnak dezinformálni, nem fogják tudni megbontani a polgári kormány külpolitikai csapatának egységét" - mondta az MTI-nek szerdán Németh Zsolt külügyi államtitkár arra a sajtóértesülésre reagálva, hogy váltás várható a Külügyminisztérium élén, Martonyi János helyett ő lesz a magyar diplomácia vezetője.

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt