szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió soros elnöki tisztségének köszönhetően magyar ételeket is felszolgálnak ezen héten az Európai Parlament éttermében - jelentette be szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján a nemzeti gasztronómiai hét fővédnöke, Herczog Edit (MSZP) EP-képviselő.

Mint mondta, az EP-ben az elnökséget adó ország kultúráját, gondolkodásmódját is igyekeznek rendszeresen figyelemmel kísérni. A mostani gasztronómiai héten a Magyarországról érkezett Szabó László szakács minden nap magyar ételekkel gazdagítja az EP éttermének kínálatát. A képviselők megkóstolhatták már a borsólevest galuskával, a székelykáposztát, a libamájat kuglóffal és tokaji zselével, a magyaros malacsültet, és szerepel az étrenden a somlói galuska is.

Szabó László elmondta, hogy a parlament kérése alapján minden ételkategóriában a tradicionális magyar konyhára jellemző ételeket igyekezett összeállítani. "Nagyon büszke voltam arra, hogy tegnap a választható ételek között a székelykáposztánál alakult ki a legnagyobb sor" - fogalmazott Herczog Edit. Ebből az ételből egy-egy fogás napi átlagos kelendőségénél jóval nagyobb mennyiségben mértek ki a konyhán - mondta. Kis- és közepes vállalkozásokkal is foglalkozó képviselőként különösen fontosnak nevezte azt is, hogy az EP-ben ne csak az innovatív vállalkozásokat mutassák be, hanem a hagyományos foglalkozásokat is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!