szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ketten meghaltak és mintegy harmincan megsebesültek vasárnap felkelők és kormányerők összecsapásaiban a líbiai Ben-Dzsavád külvárosában, Szirttől mintegy száz kilométerrel keletre – közölték orvosi forrásból. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ténymegállapító küldöttséget menesztett Líbiába.

A forrás szerint három sebesült állapota válságos. Egy másik orvos 40-45-re tette a sebesültek számát. A tájékoztatás szerint mindegyikük líbiai lázadó, egy francia újságíró kivételével, aki velük ment Ben-Dzsavádba. A felkelők közben bejelentették, hogy visszavonultak a városból keletebbre, Rász-el-Unúfba. „Rász-el-Unúf lesz a védelmi vonalunk” – mondta egyikük. „Nehézfegyverekkel támadtak bennünket” - mondta egy másik, fiatal lázadó, kezében kalasnyikovval, hozzátéve, hogy Kadhafi erői sokkal jobban fel vannak fegyverezve.

Nehézfegyverekkel lőtték a Kadhafi-erők a lázadók kezén lévő Miszráta központját is. „Harckocsik lövik a belvárost a rádiószékház közelében” – mondta egy helybéli. „Az itt lakóknak nincsenek fegyvereik. Ha a nemzetközi közösség nem lép közbe gyorsan, vérfürdő lesz.” Ugyancsak támadták a kormányerők a felkelők ellenőrizte az-Závíját is, Tripolitól nyugatra, de a lázadók – saját közlésük szerint – visszaverték őket. „Ma reggel újabb támadás volt, nagyobb, mint tegnap” – mondta szóvivőjük telefonon. „Meghalt két emberünk, és sokan megsebesültek.”

Rász-el-Unúf olajterminálját hatalmas robbanás rázta meg vasárnap, majd légvédelmi lövések hallatszottak – jelentette a helyszínről az AFP tudósítója. A detonáció oka egyelőre nem ismeretes, de korábban vasárnap már két légicsapás érte a kikötővárost, kárt vagy sebesülést nem okozva. A lázadók azt állítják, hogy a harcok közben lelőttek egy helikoptert a város partjainál, és látták, amint a tengerbe zuhan. Egyéb részletet egyelőre nem közöltek.

A Kelet-Líbiában létrehozott lázadótanács gazdasági vezetője arról számolt be vasárnap az al-Arabíja hírtelevíziónak, hogy a térség jól el van látva élelemmel, a készletek mintegy három-négy hónapra elegendőek. Szaad al-Ferdzsáni azt is kijelentette, hogy a tanács teljesíteni fog minden olajszállítási szerződést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Líbia: Kadhafi erői a lázadókra támadtak

Támadást intéztek a felkelők ellen a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők vasárnap reggel Ben-Dzsavád tengerparti városban, az ellenzék kezén lévő Rász-el-Unúf (Rász-Lanúf) és Szirt között – közölték lázadó fegyveresek.

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani