szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína nem változtat atomerőmű-építési programján, de hasznosítani fogja a Japánt ért földrengés okozta nukleáris szivárgás tanulságait - jelentette ki Pekingben a környezetvédelmi tárca helyettes vezetője szombaton

Kínában jelenleg tizenhárom atomerőműi komplexum működik és az ellenőrzések azt igazolták, hogy valamennyi biztonságos - jelentette ki Csang Li-csün (Zhang Lijun) a kínai parlament ülésszakához kapcsolódó sajtótájékoztatóján.

Csang azt is megjegyezte, hogy Kína szoros figyelemmel kíséri a földrengés hatását a japán nukleáris berendezésekre. Hozzátette: "lesznek tanulságok, amelyeket figyelembe fogunk venni a nukleáris energia fejlesztési beruházásaink terveiben". Azt is elmondta, hogy a tengerparti városokban működik a megfigyelő rendszer, s eddig nem érzékelték a japán nukleáris radioaktív szivárgás hatását.

A kínai beszámolók megemlítik, hogy a Kínában épülő új tengerparti erőművek már harmadik generációsak, szemben az érintett japán reaktorokkal, amelyek második generációsak, s amelyek hűtőrendszerének működtetéséhez veszély esetén elektromos áramra van szükség.

A tavalyi év végén a kínai atomerőművek össztermelési kapacitása 10,8 millió kilowatt volt. A múlt évben 34 új projekt elindításáról született döntés, 2011 és 2015 között az ország új nukleárisenergia-beruházásokat valósít meg. Az új ötéves tervben a 40 millió kilowatt teljesítmény elérését tűzik ki célul. A keleti tengerparti területek mellett több erőművet terveznek a középső országrészbe. 

A legtöbb erőművet Kuangtong (Guangdong) kapja, a már három épülő mellé hatot, Hunanba négyet terveznek, Kuanghszi (Guangxi), Anhuj (Anhui), Fucsien (Fujian) és Liaoning kettőt-kettőt, további nyolc tartományban pedig egy-egy építésére készülnek.

Kína folyamatosan törekszik a szénenergiától való függőségének enyhítésére. Tavaly az országosan megtermelt energia mennyiségének mindössze 1,8 százalékát adták atomerőművek; a világátlag 17 százalék, de Franciaországban például 70 százalék az arány. Kína 2020-ra szeretné az összenergia-felhasználásának 15 százalékát nem fosszilis energiából fedezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Magyar szakértő: nagy a baj a fukusimai atomerőműnél

A fukusimai erőmű egyes reaktorának kritikus a helyzete Aszódi Attila egyetemi docens szerint, de azt információ hiányában nem tudja megmondani, hogy a szűkebb és tágabb környezetre milyen hatással lehet a földrengést és cunamit követő szombati robbanás.

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban