szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közép-Európa egykori kommunista országai modellként szolgálhatnak Észak-Afrika és a Közel-Kelet nemzetei számára a demokráciáért és véleményszabadságért vívott harcukban – mondta a NATO főtitkára csütörtökön egy varsói konferencián.

A lengyel fővárosban kelet- és közép-európai védelmi miniszterek, köztük Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter részvételével megtartott 4. Euroatlanti Biztonsági Fórumon Anders Fogh Rasmussen derűlátóan nyilatkozott az euroatlanti politika észak-afrikai lehetőségeiről. "Szemügyre véve Közép- és Kelet-Európát, rendkívül derűlátó vagyok a tekintetben, hogy mit érhetünk el Észak-Afrikában" - mondta a NATO-főtitkár a Bronislaw Komorowski lengyel elnök által is felkeresett tanácskozáson, amelyet a magyar, a cseh és a lengyel NATO-csatlakozás 12. évfordulójához időzítettek.

Ugyanakkor megerősítette, hogy a NATO katonailag csakis ENSZ-felhatalmazás és erős helyi támogatás alapján avatkozik be Líbiában, ahol a Moammer Kadhafihoz hű erők gyorsan nyomulnak előre a még a felkelők kezén lévő városok felé. "Készen állunk arra, hogy segítsünk, ha erre igény van, és jogilag is lehetővé válik. Hosszabb távon ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogyan járulhat hozzá a NATO az észak-afrikai országok demokratikus átalakulásához" – mondta.

Diplomaták szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén a tagállamoknak sikerült megállapodásra jutniuk egy határozati javaslatról, amely előirányozza a Líbia feletti repüléstilalmi övezet bevezetését. Ezt a BT öt állandó tagja közül eddig főleg a franciák és a britek szorgalmazták, de a jelek szerint szerdára Washington is felsorakozott melléjük.

A líbiai helyzetre való közös reagálás jelentősége mellett Anders Fogh Rasmussen kiemelte, milyen fontos Oroszország Európához való közelítése. "A térség biztonsága nem lesz teljes, ha abból kizárjuk Oroszországot. Vele is együtt akarunk működni" - fogalmazott az észak-atlanti szövetség feje, külön is méltatva azt a szerepet, amelyet Lengyelország játszik a Brüsszel és Moszkva közötti kapcsolatok egyengetésében.

A lengyel államfő felszólalásában párhuzamot vont a jelenlegi észak-afrikai helyzettel kapcsolatos nemzetközi bizonytalanság, illetve a között, ahogy a Nyugat az 1989-es tüntetésekre reagált. "A 80-as évek végén és a 90-es évek elején, amikor Lengyelország és más országok kivívták a szabadságukat, az sokakat készületlenül ért..." – mondta Komorowski.

Felidézte, hogy egyes nyugati vezetők hűvösen fogadták a német egyesítés perspektíváját, s aggódtak amiatt is, hogy az elsöprő kelet-európai változások destabilizálhatják a reformpárti szovjet elnök, Mihail Gorbacsov helyzetét. "Ma gondolnunk kell a mi átalakulásainknak az első időszakára, s ennek fényében kell megnéznünk, mivel segíthetjük az észak-afrikai helyzet megoldását, tiszteletben tartva minden különbséget" – mondta a lengyel államfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Moszkvát vonná be az afgán rendezésbe a NATO főtitkára

Oroszországot szorosabban be kell vonni az afganisztáni rendezésbe - jelentette ki vasárnap a NATO főtitkára. A Münchenben zajló nemzetközi biztonsági konferencia zárónapján elhangzott felszólalásában Anders Fogh Rasmussen hangsúlyozta: a NATO Oroszország, egyben a többi szomszédos állam szorosabb bevonására törekszik annak érdekében, hogy mielőbb úrrá legyen az afganisztáni helyzeten.

MTI Világ

NATO-főtitkár: a parancsnok új, de a stratégia a régi Afganisztánban

Az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka új, de a stratégia az eddigi marad - hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, miután David Petraeus amerikai tábornok, az ISAF új vezetője tájékoztatta terveiről a NATO-országoknak az atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteit.

MTI Itthon

Levelet írt Szekeres Imrének a NATO főtitkára

Levélben mondott köszönetet Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára Szekeres Imre leköszönő honvédelmi miniszternek. Az angol nyelvű levelet és magyar fordítását pénteken helyezték el a Honvédelmi Minisztérium (HM) honlapján.

MTI Világ

Új főtitkára van a NATO-nak

Új főtitkára van az észak-atlanti szervezetnek: az 56 éves Anders Fogh Rasmussen szombaton átvette a NATO-főtitkár hivatalát elődjétől, Jaap de Hoop Scheffertől.

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt