szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn hazajönnek a tokiói magyar nagykövetség dolgozóinak családtagjai - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken egy háttérbeszélgetésen.

A követség dolgozóinak családtagjai jelenleg Oszakában vannak, és sikerült nekik repülőjegyeket foglalni hétfőre, a tokiói magyar diplomaták azonban a helyszínen maradnak - mondta Martonyi János külügyminiszter a családtagok hazahívásáról. A tárcavezető szerint alapvetően három kategóriába sorolható az országok álláspontja a kérdésben: egyes államok diplomatái mindenképpen a helyükön maradnak, más országoké délre, főleg Oszakába mennek, míg megint mások - így Magyarország is - úgy döntöttek, maradnak a diplomatáik, de vészhelyzet esetén készek azonnal távozni. 

Martonyi János bízik abban, hogy Tokió lakossága nem kerül közvetlen veszélybe. Ezt a szakértők véleménye is alátámasztja - mutatott rá. Úgy látja, elővigyázatos, óvatos lépéseket kell tenni és tartózkodni kell a pánikot keltő nyilatkozatoktól, amelyeknek "helyrehozhatatlan kárai" lehetnek egyebek mellett a tőzsdén és az energiaárakban. A miniszter bejelentette: az ASEM június eleji csúcstalálkozóját előkészítő nemzetközi tanácskozást eredetileg március végén Japánban tartották volna, de ezt tekintettel a körülményekre Magyarországon rendezik meg. 

Japán rendőrsége csütörtökön bejelentette, hogy meghaladja az ötezret az országot sújtó múlt heti földrengés és szökőár azonosított halálos áldozatainak száma. Az összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606. Több mint 88 ezer ház és épület teljesen megsemmisült vagy károsodott. Japánban még mindig mintegy 500 ezer ember tartózkodik különböző szükségszállásokon (iskolákban, önkormányzati épületekben), milliók vannak víz és áram nélkül. A helyzetet nehezíti, hogy szerdán a természeti csapás által sújtott északkeleti körzetekben erős havazás volt. 

A nukleáris veszély miatt a svájci, a francia, az olasz és a brit hatóságok is azt tanácsolták állampolgáraiknak, hogy hagyják el Japán északi részét és Tokió körzetét. Szerbia és Horvátország a szigetországból való távozásra sürgette polgárait. A Külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében azt javasolta, hogy a helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok halasszák el valamennyi, nem feltétlenül indokolt és szükséges utazásukat Japánba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!

Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül