szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhunyt Warren Christopher, a Clinton-kormány egykori külügyminisztere - közölte a Los Angeles-i KABC-TV.

 

Clinton és Christopher
©

A 85 éves korábbi miniszter vese- és húgyhólyagrák-komplikációk miatt halt meg pénteken - írta híroldalán a CNN. Warren Christopher 1993 és 1997 között Bill Clinton külügyminisztere volt, korábban Jimmy Carter elnöksége alatt külügyminiszter-helyettesi posztot töltött be.

A volt politikus 1981-ben megkapta a legmagasabb polgári kitüntetést, mert elérte, hogy Iránban szabadon bocsássanak 52 amerikai állampolgárságú túszt. Szintén kulcsszerepe volt az 1995-ben az ohiói Daytonban aláírt boszniai békeszerződés tető alá hozásában, illetve ő volt az, aki a George Bush korábbi elnök ellen elkövetet sikertelen iraki merénylet után Bill Clinton elnöknek iraki retorziót javasolt - 1993 júniusában az USA 23 Tomahawk-rakétát lőtt ki a bagdadi titkosszolgálat központjára.

A Reuters összefoglalója szerint Warren Christophert olyan diplomatának ismerték kortársai, aki a háttérből irányította a fontos diplomáciai tárgyalásokat, gyakran csak "titkos" külügyminiszternek nevezték. "Titkos fegyver lehet a gondos hallgatás" - idézte a volt külügyminiszter egyik 1981-es beszédét a New York Times. "Azt vettem észre már egy ideje, hogy jobban tudok hallgatni, mint beszélni" - mondta akkor Warren Christopher.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről