szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Holttestek, sebek, elfeketedett tüdők: sokkoló fényképek „díszítik” 2012 szeptemberétől az Egyesült Államokban eladott cigarettásdobozokat – jelentette be kedden az amerikai kormányzat, amely így kívánja felhívni a nagyközönség figyelmét a dohányzás káros hatásaira.

2012 szeptemberétől az FDA (a dohányárukkal kapcsolatos szabályokért is felelős amerikai gyógyszerügyi hatóság) megköveteli, hogy valamennyi cigarettacsomagoláson és reklámon figyelmeztető feliratokat helyezzenek el – áll a hivatal honlapján. A cigarettásdobozokon és a reklámokon eddig is volt a dohányzás veszélyeire figyelmezető felirat, de 25 év óta most először döntött a kormányzat úgy, hogy ilyen látványos kommunikációs eszközhöz nyúl – közölte az FDA.

Az egyik felvételen egy holttest látható, a mellén összevarrt sebbel, a "Figyelem, a dohányzás megölheti" felirattal. Az Egyesült Államokban naponta mintegy 1200 ember hal meg a dohányzással kapcsolatos betegségekben.

A figyelmeztetések a dobozok elülső és hátsó oldalának 50, a reklámfelületnek pedig 20 százalékát borítják majd – közölte az FDA, amely abban reménykedik, hogy a figyelmeztetések bevezetése jelentős következményekkel jár a közegegészségügyre a dohányosok számának csökkenésével, ami életeket ment meg, növeli a születéskor várható élettartamot és csökkenti az egészségügyi kiadásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

A forint ismét történelmi mélypontja felé sántikál

A forint ismét történelmi mélypontja felé sántikál