szerző:
MTI

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke csütörtökön "becsületszavát adta", hogy soha nem kérelmezte külföldi ország állampolgárságát.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke pénteken fordult beadvánnyal a szlovák belügyminisztériumhoz azt kérve, vizsgálják ki, hogy nem kapott-e horvát állampolgárságot Ján Slota. "Ez az arrogáns magyar nevetségessé teszi a belügyminisztériumot" – kommentálta Slota.

Nyilatkozata kapcsán a szlovák hírügynökség felidézi, az SNS elnöke nemrég felszólította Berényi Józsefet, esküdjön meg, hogy nincsen magyar állampolgársága. Berényi korábban jelezte, hogy kérni fogja a magyar állampolgárságot, ami a jelenleg hatályos törvény értelmében a szlovák állampolgárság elvesztésével járna. Eddig azonban nem közölte, hogy megkapta-e vagy sem a magyar állampolgárságot.

Az a tény, hogy Bugár Béla, a Híd párt elnöke az alkotmánybíróság elé kívánja vinni az állampolgársági törvényt, bizonyíték arra, hogy kevés különbség van a két magyar kisebbségi párt között. "Míg Berényi nyíltan beszél a magyarok érdekeiről, addig Bugár ezt jóval komplikáltabban teszi, mosolyogva, de elvben ugyanolyan csirkefogó, mint Berényi" – fogalmazott Ján Slota.

©

Slota bírálta a legfelső bíróságot, amely szerdán úgy döntött, hogy Duray Miklósnak, az MKP alelnökének bocsánatot kell kérnie, amiért fasiszta pártnak nevezte az SNS-t, de nem kötelezte kártérítésre a politikust. "(A kijelentést) büntetni kell. Az a tény pedig, hogy magyarul kért bocsánatot, minden arcátlanságot felülmúl" – jelentette ki a szlovák Nemzeti Párt elnöke.

Berényi József pénteki beadványát azzal indokolta, úgy véli: tekintettel arra, hogy Slota immár 14 éve használ egy luxusvillát Rab szigetén, amelyet egy horvát cég kölcsönöz neki, nem kizárt, hogy a pártelnök annyira kötődik a helyhez, hogy horvát állampolgárságot is kért és kaphatott. Slota áprilisban fordult hasonló beadvánnyal a szlovák belügyminisztériumhoz, annak kinyomozását kérve, hogy Berényi megkapta-e a januárban kérelmezett magyar állampolgárságot április 14-ig, amikor is az MKP közgyűlésén a párt elnökévé választották.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Lukoilról talán hallott, de melyik a többi orosz topvállalat?

A Lukoilról talán hallott, de melyik a többi orosz topvállalat?

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szokatlan szigor: a kormány fellép az EU-projektek túlárazása ellen

Szokatlan szigor: a kormány fellép az EU-projektek túlárazása ellen

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

És akkor Orbán álma már negyven településen teljesült

És akkor Orbán álma már negyven településen teljesült