szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nőtt a kormányzó Polgári Platform (PO) előnye a lengyelországi választásokon leadott szavazatok 93,5 százalékának megszámlálása után - jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió hétfőn az országos választási bizottságra hivatkozva.

Eszerint a PO 38,96, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) 30,03, Palikot Mozgalma (RP) 9,94, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 8,55, végül a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 8,19 százalékot ért el.

Mandátumokra átszámolva ez a PO számára 206, a PiS-nek 157, az RP-nek 40, a PSL-nek 30, az SLD-nek pedig 26 képviselőt jelent az új szejmben. Egy képviselője lesz a német kisebbségnek. Vagyis az eddigi eredmények alapján a PO-PSL-koalíciónak megvan a biztos többsége, 236 képviselője a 460 tagú alsóházban, és újból kormányt alakíthat, nem lesz szüksége harmadik koalíciós társra. Az országos választási bizottság kedd estére ígéri a választások hivatalos végeredményét.

Érdekesség, hogy a külföldön leadott szavazatok nem mindenütt tükrözik a lengyelországi tendenciákat. Chicagóban, ahol jelentős lengyel kolónia él, Jaroslaw Kaczynski ellenzéki pártja 80 százalékot ért el, de hasonlóan magas, 57 százalékos volt a támogatottsága New Yorkban is. Washingtonban viszont a PO győzött 50 százalékkal, a PiS a második helyen végzett 35 százalékkal, míg Palikot Mozgalma harmadik lett 7 százalékkal. A fehéroroszországi lengyel szavazók körében is a PiS áll az első helyen, míg Izraelben a PO győzött.

©

Varsóban a pártvezetőkre leadott szavazatok tekintetében - 83 százalékos feldolgozottság alapján - Donald Tusk kormányfő messze megelőzte Jaroslaw Kaczynskit: a PO elnöke 36,26, míg az ellenzék vezetője 20,25 százalékot szerzett. Összehasonlításul: 2007-ben Tusk 46,62, míg Kaczynski 23,88 százalékot kapott.

A lengyel parlament történetében először a szejmben valószínűleg egy transzszexuális képviselőnő is helyet foglalhat Anna Grodzka személyében, aki Palikot Mozgalmának krakkói listájáról szerezhet mandátumot. Az 57 éves képviselőnő, a párt krakkói listavezetője 18 ezer szavazatot (3,83 százalék) kapott, megelőzve a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) listavezetőjét, Tomasz Kalitát, akire 7870-en szavaztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó

Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál