szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyedül is kormányt tudna alakítani Szlovákiában a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt - derült ki a legújabb, november elején készített országos felmérésből.

Ha november elején parlamenti választást tartottak volna Szlovákiában, a Smer 45,2 százalékkal győzött volna, és 79 mandátumának köszönhetően egyedül is kormányt tudott volna alakítani - derül ki a pozsonyi Focus ügynökség felméréséből.

A második helyen az Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végzett, 11,3 százalékkal, tehát nagyon lemaradva a mostani legnagyobb ellenzéki párt mögött. Ez 20 mandátumot jelentene Mikulás Dzurinda pártjának. A harmadik hely a Kereszténydemokrata Mozgalomé (KDH),  9,9 százalékos támogatottságuk 17 parlamenti képviselőt jelentene a törvényhozásban.

A felmérés szerint a törvényhozásba ugyanazok a pártok jutnának be, mint a tavalyi választásokon. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 7,5 százalékával 13 mandátumot szerezne, a magyar-szlovák Híd párt pedig 7 százalékos támogatottságával pedig 12 képviselőt juttatna a parlamentbe. Bejutna a törvényhozásba 5,4 százalékkal még a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, ami 9 képviselőt jelentene.

©

A jelenleg parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) 3,6 százalékos támogatást mért a Focus. További három párt egy százaléknál magasabb támogatást kapna.

A felmérést a Focus november 3-a és 8-a között, 1041 válaszadó megkérdezésével végezte. 65,2 százalékuk válaszolt a kérdésre, 13,9 százalékuk nem menne el választani, 20,9 százalékuk pedig nem tudta, vagy nem akarta elárulni, kire szavazna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!