szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tüntetők és biztonsági erők összecsapásai során két ember meghalt és több mint 170 megsebesült pénteken az egyiptomi fővárosban. Korábbi jelentések csak ötven sebesültről számoltak be.

Az AFP francia hírügynökségnek azonban az egészségügyi minisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese két ember haláláról is beszámolt. A minisztérium szóvivője kevéssel korábban egy halálos áldozatról tudott, aki "valószínűleg golyók által okozott sebesüléseibe" halt bele. A szóvivő az állami televízió adásában mindehhez azt is hozzátette, hogy 105 sebesültet kórházba szállítottak, 68-at a helyszínen láttak el. Az elmúlt hónapban több mint 40 ember halt meg hasonló összetűzésekben, főleg Kairóban.

Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök pénteken őrizetbe vettek egy embert a hetek óta a kormány székháza előtt táborozók közül. A tömeg ezt követően kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, mire azok vízágyúkkal kezdték lőni a tiltakozókat. Néhány rendőr figyelmeztető lövéseket is leadott, illetve visszadobálta a feléjük hajított köveket. Három gépkocsi és több sátor kigyulladt. A tiltakozók az este folyamán elzárták a Tahrír térre, az egyiptomi tiltakozó megmozdulások legfőbb színhelyére vezető egyik sugárutat is. 

A székház előtt táborozó több száz fős csoport meg akarja akadályozni, hogy a katonai tanács által beiktatott átmeneti kormány tagjai megkezdhessék a munkát. Pénteki akciójuk során azt kiáltozták, hogy "Le a katonák uralmával!" Tiltakoznak amiatt, hogy a hadsereg Kamál Ganzúrit, az elűzött Hoszni Mubarak elnök egyik korábbi miniszterelnökét nevezte ki kormányfőnek, s követelik, hogy a katonai tanácsnál összpontosuló hatalmat polgári hatóságnak adják át. A legfelsőbb katonai tanács februárban, Hoszni Mubarak elnök megbuktatása után vette át a hatalmat. 

Egyiptomban ezekben a hetekben, több fordulóban, új parlamentet választanak, amelyben valószínűleg az iszlamista Muzulmán Testvériség pártja, a Szabadság és Igazságosság alkotja majd a legnagyobb frakciót. A választások eredményét január közepén kívánják nyilvánosságra hozni. A közel 50 millió választásra jogosult egyiptomi 498 képviselői hely sorsáról dönt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben