szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-koreai szakértők szerint Észak-Koreában "tökéletesen elő van készítve" a Kim Dzsong Il halálát követő hatalomváltás.

A phenjani állami médiának a lakossághoz intézett hétfői felhívása, miszerint az elhunyt vezető legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt a "népnek híven kell követnie", arra utal, hogy az évek óta előkészített utódlás zökkenőmentesen mehet végbe - mutatott rá  Bek Szong Cso, a Katonai Elemzések Szöuli Intézetének szakértője. Kim Dzsong Un a belátható jövőben semmiféle drasztikus irányváltást nem fog végrehajtani, és stratégiai szövetségre fog törekedni a hadsereg vezetésével. Mindez azonban hosszú távon nem zárja ki egy hatalmi harc lehetőségét - mondta.

Kim Dzsong Il
©

"Az utóbbi 48 órában a rezsim minden felelős tisztségviselőjének fel kellett fognia, hogy Kim Dzsong Unt kell támogatnia mint új vezetőt" - vélte a híres szöuli Szedzsong Intézet kutatója, Paik Hak Szon. "A Kim Dzsong Un-korszak máris kezdetét vette", a nómenklatúra felsorakozott a hatalom új birtokosa mögött.

Elemzők szerint a 69 évesen elhunyt "kedves vezető" nővére, Kim Kjong Hui és sógora, Dzsang Szong Tek kiemelt szerepet játszanak majd az utód támogatásában, a világ egyetlen kommunista uralkodócsaládjának fenntartásában. A nagyhatalmú Nemzetvédelmi Bizottság alelnöki posztját betöltő "Dzsang és felesége, valamint Ri Jong Ho vezérkari főnök támogatása kulcsfontosságú lesz  Kim Dzsong Un trónra kerülésében" - magyarázza Jang Mo Csin, a Szöuli Egyetem professzora.

Kim Te Hjon, a szöuli Dzsung Ang Egyetem tanára ugyanakkor nem zárja ki, hogy az Egyesült Államokkal küszöbön álló tárgyalások feszültségeket kelthetnek Phenjanban, mivel Észak-Korea tartósan rászorul a külföldi segítségre.

Dél-koreai titkosszolgálati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az észak-koreai rezsim széthullása esetén képtelen lenne megbirkózni az ország újraegyesítésének problémájával, ami lényegesen nehezebb feladat lenne, mint az 1990-es német újraegyesítés.

A WikiLeaks kiszivárogtatta dokumentumok szerint amerikai diplomaták azon a véleményen vannak, hogy Kína végül elfogadná egy Washingtonnal baráti, szövetségesi viszonyt ápoló egyesített Korea létét. A Szovjetunió szétesése óta a Kínai Népköztársaság Phenjan egyetlen közeli szövetségese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok

Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok