szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyors urbanizáció valamint a klímaváltozásokkal járó szélsőséges időjárás miatt megduplázódik, és ezzel másfél milliárdra emelkedik a természeti katasztrófák veszélyeinek kitett emberek száma 2050-ig. Közülük körülbelül 200 millióan Indiában élnek majd - írta a Világbank adataira hivatkozva a The New York Times című amerikai napilap hírportálja.

Indiában az egyik legnagyobb gond az, hogy hiányosak az információk a veszélyeztetett területekről és az ott élőkről. A fehér foltok felszámolása érdekében a Világbank az indiai kormánnyal együttműködve tanulmányozza a vidékről a városokba való elvándorlást, az ebből fakadó többletnyomást az infrastruktúrán, illetve az egyes térségek természeti katasztrófáknak való kitettségét - olvasható a cikkben.

A Mumbaihoz (Bombayhez) hasonló városokban, ahol a hatóságok mindenre kiterjedően ellenőrzik a ingatlanok bérbeadását, a kormányzati politikáknak is komoly következményei lehetnek egy katasztrófa esetén. A hatóságilag ellenőrzött bérleti díjak miatt a metropolisz ingatlantulajdonosai közül sokan elhanyagolják ugyanis a karbantartást, így a monszun idején több omladozó épület végleg megadja magát. Ezt felismerve a politikusok igyekeznek majd biztosítani az ingatlanpiac szabad működését, amely ösztönzően hat a hosszú távú befektetésekre.

Az indiai kormány több hasonló, összesen 885 millió dollár értékű projekten dolgozik együtt a Világbankkal. A szervezet szerint az elmúlt időben rengeteget javult a helyzet az ázsiai országban.

India szomszédjától, Bangladestől is sokat tanulhat a hatékony katasztrófavédelemről. Egy 1970-es ciklon még 300-500 ezer halottat hagyott maga mögött az országban, de 2007-ben, a megbízható infrastruktúra kiépítése és hatalmas beruházások után a Bengáli-öbölben regisztrált legerősebb forgószél, a Szidr "csak" 4 ezer ember életét követelte.        

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!