szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb országos felmérés jelezte, hogy a Robert Fico volt miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) fogja nyerni nagy valószínűséggel a márciusi idő előtti parlamenti választást Szlovákiában.

A pozsonyi Polis közvélemény-kutató december közepén készített felmérése szerint a Smert választotta volna a megkérdezettek 40,2 százaléka, ami a 75 képviselői mandátumot hozna a baloldali pártnak. Ez a 150 tagú törvényhozásban a képviselői helyek felét jelenti. 

A második helyen a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 9,6 százalékos, míg a harmadikon a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,7 százalékos támogatottsággal. Ez az SDKU-nak 18, míg a KDH-nak 16 képviselői mandátumot biztosítana.

A további három mai parlamenti párt szintén sikerrel venné az ötszázalékos bejutási küszöböt. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) 8,3 százalékkal, a Híd magyar-szlovák párt 8,1 százalékkal és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pedig 5,7 százalékkal, ami sorrendben 15, 15 és 11 képviselői bársonyszéket jelent.   

Az összes többi párt a közvélemény-kutatás eredménye alapján a parlamenten kívül maradna. A Magyar Koalíció Pártját (MKP) a megkérdezettek 3,6 százaléka választaná. A választáson a megkérdezettek 49,7 százaléka vett volna részt. 

Szlovákiában március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást, mert az Iveta Radicová vezette négypárti koalíciós kormány október elején megbukott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését