szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Természetvédők beperelték az amerikai kormányt, mert indoklásuk szerint az ország nyugati partjainál tartott haditengerészeti gyakorlatozás komoly fenyegetést jelent a Csendes-óceánban élő veszélyeztetett tengeri fajokra, köztük a kardszárnyú delfinekre.

A Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat (NMFS) ellen csütörtökön benyújtott kereset egy hosszú ideje tartó csatározás legújabb mérföldköve. A környezetvédők már jó ideje azért küzdenek, hogy az amerikai haditengerészet ne tarthasson gyakorlatozást a "biológiailag veszélyeztetett térségekben" a bálnák vadászati és szaporodási időszakában.

Indoklásuk szerint a gyakorlatsorozatoknál használt hanglokátorok zaja megzavarhatja és akár a halálukat is okozhatja az olyan veszélyeztetett tengeri állatoknak, mint a kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) és a kék bálnák (Balaenoptera musculus) - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az aktivisták csoportja a természetvédelmet érintő jogi ügyekre specializálódott Earthjustice nevű ügyvédi iroda vezetésével nyújtotta be keresetét, amelyben arra kéri a szolgálatot, hogy vizsgálja felül azt a 2010-es döntését, amelyben támogatta a haditengerészet gyakorlatozását a Kaliforniától egészen a kanadai határig terjedő vizeken.

Az amerikai haditengerészet, és az NMFS sem nyilatkozott egyelőre a keresettel kapcsolatban. A természetvédők legnagyobb bánatára az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 2008-ban úgy határozott, hogy a dél-kaliforniai partoknál tartott hanglokátoros haditengerészeti gyakorlatozás során nem kell figyelembe venni a tengeri élőlények védelmét biztosító szabályozásokat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Akár már a jövő hét közepén kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Orbán: Akár már a jövő hét közepén kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő