szerző:
hvg.hu/MTI

Christian Wulff német szövetségi elnök bejelentette: nem áll mögötte akkora támogatás, hogy továbbra is vállalja a szövetségi elnöki posztot, ezért lemond. Az ügyészség előző nap kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, miután személye körül két hónapja sokasodnak a kínos ügyek. Az új elnök megválasztására 30 nap áll rendelkezésre, addig a Bundesrat elnöke, Horst Seehofer veszi át az államfő hivatalát. Angela Merkel rendkívüli bejelentésében megköszönte a leköszönt államfő munkáját.

Lemondott hivataláról pénteken a német szövetségi elnök, miután a hannoveri ügyészség előző nap kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Christian Wulff rövid nyilatkozatott tett pénteken 11-kor a Bellevue-kastélyban, újságírói kérdésekre nem válaszolt. Lemondását azzal indokolta, hogy nem áll mögötte akkora támogatottság, ami hivatala ellátásához szükséges. Mintegy 5 perces bejelentésében kijelentette: jogilag nem érzi magát bűnösnek, minden esetben jogszerűen járt el.

"Szívesen láttam el hivatalomat. Országunknak olyan elnökre van szüksége, aki meg tud felelni a nemzeti és nemzetközi kihívásoknak" - jelentette ki. Wulff nem érzi már a felé irányuló bizalmat, hibázott, de mindig őszinte maradt. A leköszönő államfő biztos benne, hogy az ellene meginduló vizsgálatok eredményei felmentik őt. Külön kiemelte, hogy feleségét és őt is mélyen sértették a sajtóban megjelent cikkek.

Hozzátette: az új elnök hivatalba lépéséig Horst Seehofer, a Bundesrat, a törvényhozási felsőház elnöke, bajor miniszterelnök veszi át hivatalát. Seehofer a kereszténydemokrata CDU testvérpártjának, a CSU-nak az elnöke is. Az új elnök megválasztására 30 nap van, azaz március 16-ig meg kell választani az utódot.

Christian Wulff és felesége, Bettina
©

Merkel is megszólalt

Angela Merkel német kancellár nem sokkal az államfői bejelentés után szintén megszólalt, ezért lemondta római látogatását is. Merkel rövid nyilatkozatában megköszönte és szép szavakkal illette Wulff munkáját, külön kiemelve: feleségének is hálás munkájáért. Kiemelte: azonnal leülnek tárgyalni a többi párttal is, hogy minél gyorsabban sikerüljön közös nevezőre jutni az utódlással kapcsolatosan.

Mi lesz ezután?

Wulff Angela Merkel kancellár jelöltje volt a szövetségi elnöki pozícióra, botrányai napvilágra kerülése óta folyamatosan zuhant a népszerűsége. A Die Welt online változatának szavazásán részt vett 6140 olvasó közül 91 százalék úgy vélte, hogy a szövetségi elnöknek le kellene mondania.

Angela Merkel és Christian Wulff 2010-ben Berlinben
©

20 hónapon belül másodszor távozik posztjáról német államfő hivatali idejének lejárta előtt. 2010 májusában Horst Köhler mondott le, miután a sajtó támadásokat intézett ellene a Bundeswehr afganisztáni szerepvállalása kapcsán tett félreérthető nyilatkozata miatt.

A mandátumuk lejárta előtt hivatalból távozó államfőknek Németországban csak akkor jár "tiszteletdíj" - amelynek összege jelenleg évi 199 ezer euró -, ha politikai vagy egészségi okból mondanak le. Elemzők szerint a lemondás már túl későn jött, így kérdéses, hogy Wulff hol folytathatja karrierjét. Az is kérdéses, hogy a leköszönő államfő meddig lakhat még a berlini Bellevue-kastélyban és megilletik-e őt a volt államfőknek járó juttatások.

Kínos ügyek, botrányos kölcsönök

Christian Wulff személye körül két hónapja sokasodnak a kínos ügyek, kezdve egy roppant kedvező magánkölcsöntől ingyenes nyaralásokon át állami pénzből fizetett nagyszabású lobbista rendezvényekig. 2008 októberében Wulff - akkor még Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként - házvásárlás céljára félmillió euró kölcsönt vett föl atyai barátja feleségétől, Edith Geerkenstől. 2010 februárjában a hannoveri tartományi gyűlésben hozzá intézett kérdésre Wulff tagadta, hogy üzleti kapcsolat állna fenn közte és Edith asszony férje, Egon Geerkens között.

©

2011. december 12-én Wulff megpróbálta megakadályozni, hogy a Bild cikket közöljön másnapi számában a házvásárlás anyagi hátteréről. Kai Diekmann főszerkesztő üzenetrögzítőjére rábeszélve "végleges szakítással" és "háborúval" fenyegette meg a Bildet kiadó Springer lapkiadót, amennyiben az ominózus hír megjelenik. Másnap a Bild lehozta a hírt. December 15-én Wulff írásban "sajnálkozását" fejezte ki, hogy a tartományi gyűlésben lezajlott meghallgatáson nem tett említést az Edith Geerkenstől fölvett kölcsönről. Rá egy hétre bocsánatot kért az ügy miatt bekövetkezett "irritációkért", és elbocsátotta szóvivőjét, Olaf Glaesekert.

A szóvivővel is gond volt

2010 márciusában Wulff kedvező kamatozású kölcsönt vett föl a BW banktól, hogy ezzel kiváltsa a Geerkens nejétől kapott kölcsönt. 2011 decemberében a bankhitelt hosszú lejáratú jelzálogkölcsönre váltotta át. Ezt követően a BW bank ellen több feljelentés érkezett hűtlen kezelés és jogosulatlan előnyhöz juttatás gyanúja miatt.

Wulff időközben elbocsátott szóvivőjét, Glaesekert azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy több alkalommal Manfred Schmidt rendezvényszervező költségén nyaralt, ami vesztegetésnek minősül. "Cserébe" ugyanis Schmidt jókora összeget keresett az alsó-szászországi kormány által 2009-ben szervezett Észak-Dél párbeszéd nevű lobbista rendezvényen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360: A nap, amikor majdnem tartanak klímaügyi ülést a Parlamentben

Radar360: A nap, amikor majdnem tartanak klímaügyi ülést a Parlamentben

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

Megvan, melyik lesz az első londoni repülőtér, ahol arcfelismeréssel dolgoznak majd

Megvan, melyik lesz az első londoni repülőtér, ahol arcfelismeréssel dolgoznak majd

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó

Kiszivárgott: egy tévét is bemutathat holnap a Huawei

Kiszivárgott: egy tévét is bemutathat holnap a Huawei

Végső bizonyíték még nincs, de összefügghet a lombikkezelés és a mellrák

Végső bizonyíték még nincs, de összefügghet a lombikkezelés és a mellrák