szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új vasárnapi brit lapot indít a telefonlehallgatási botrány miatt szinte egyik pillanatról a másikra felszámolt News of the World helyett Rupert Murdoch médiamágnás.

Murdoch pénteken Londonban közölte, hogy az új lap a The Sun bulvárlap vasárnapi változata lesz, The Sun on Sunday címmel, és "nagyon rövid időn belül" megjelenik.

A News of the World az ausztrál-amerikai nagyvállalkozó brit sajtóbirodalmának hétvégi lapja volt, és gyakorlatilag a The Sun vasárnapi testvérlapjának számított. A Murdoch-csoport brit újságportfoliójába tartozik még a tekintélyes The Times és vasárnapi változata, a The Sunday Times is.

A globális sajtó- és médiacsoport nagy-britanniai érdekeltsége, a News International a News of the World botrányának tavaly nyári kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 évvel korábban alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt. A News of the World 1843 óta tavalyi felszámolásáig minden hétvégén megjelent.

©

A lap bezáráshoz vezető súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World - sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében - néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A hatósági gyanú szerint a News of the World ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta. Az ügyben jelenleg több szerteágazó vizsgálat folyik, amelyek kiterjednek most már arra a gyanúra is, hogy a Murdoch-lapok bizalmas információk fejében rendőröket, kormányzati tisztviselőket fizettek le az elmúlt években.

A párhuzamosan zajló rendőrségi vizsgálatok során eddig összesen 36 személyt vettek őrizetbe. Köztük van a The Sun tíz egykori és jelenlegi munkatársa, valamint Andy Coulson, David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök korábbi sajtófőnöke, aki egykor a News of the World főszerkesztője volt. Coulson foglalkoztatása miatt Cameron az ellenzék támadásainak pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben is. Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Andy Coulsonnak már tavaly januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó