szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy vezető német politikus szerint a szocialista elnökjelölt győzelme a franciaországi elnökválasztáson megnehezítené a Berlin és Párizs közötti megértést.

A Welt a Sonntag című hetilapnak nyilatkozó Volker Kauder úgy vélte, hogy a jövőben csak egy egységes Európa tud majd helytállni a nemzetközi vetélkedésben. "Az egyetértés alapját minden esetben Németországnak és Franciaországnak kell megteremtenie. Kettejük egyetértése azonban megnehezülhet, ha Francois Hollande szocialista jelölt győz vasárnap, és kitart korábbi álláspontja mellett" - fogalmazott a kereszténydemokrata párt (CDU) alsóházi frakcióvezetője.

Hozzátette: bármi lesz is a francia elnökválasztás eredménye, Franciaország és Németország a jövőben is szorosan együtt fog működni egymással, ők maradnak Európa motorja.

Kauder nem számít arra, hogy módosítanák a márciusban megkötött európai fiskális egyezményt, amely költségvetési szigort ír elő az EU-tagállamoknak, és szankciókat irányoz elő az államháztartási fegyelmet megsértőknek. Hollande viszont éppen azt hangsúlyozta választási kampányában, hogy győzelme esetén újra akarja tárgyalni a paktumot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!