szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fejre húzott alsóneművel, maszkokkal vonultak fel, meghökkentő akciókkal tiltakoztak pénteken világszerte több városban a Pussy Riot (Puncilázadók) orosz punkegyüttes három tagja elleni ítélet miatt.

A vád szerint az öt hónapja őrizetben lévő három nő "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.

Mindhármukat kétévi börtönbüntetésre ítélték pénteken.

Mintegy tucatnyi városban tartottak kis létszámú, de fanyar hangú tüntetést az énekesnők szabadon bocsátását követelve. Tucatnyian tüntettek a spanyolországi Barcelonában, néhány százan Párizsban és maroknyian Washingtonban.

Berlinben a tiltakozók között volt Marianne Birthler egykori keletnémet aktivista, aki az egyesítés után a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi irattárát gondozó berlini hivatal vezetője lett. "Emlékszem azokra az időkre, amikor ellenzékben voltunk… a más országokból érkező jelek nagyon-nagyon fontosak voltak. (…) Ezért vagyunk most itt" – mondta.

A párizsi tüntetők a Pompidou Központ közelében lévő Igor Stravinsky téren hallgatta, amint egy szervező a telefonján kommentálta a moszkvai pert, és együtt skandálták: Szvoboda (szabadság).

Ukrajnában az extrém tiltakozóakciókról ismertté vált Femen szervezet tagjai úgy fejezték ki támogatásukat a Pussy Riot tagjai iránt, hogy elfűrészelték a kijevi főtérnél álló, 2004-ben emelt feszületet. Anna Hucol, a csoport vezetője kijelentette: "A kereszt a diktatúrát támogató elnyomó vallásos előítélet jelképe. Most a keresztet imádók ártatlanokat akarnak bebörtönözni".

Barcelonában több mint 50 színesen öltözött tüntető táncolt és énekelte a Pussy Riot dalait a Sagrada Família, A szent család engesztelő temploma előtt.

Szófiában a Pussy Riottal szimpatizálók a moszkvai tüntetők által viselt színes balaklavákra emlékeztető maszkokat húztak a szovjet hősi emlékmű alakjainak fejére.

Több híresség, közöttük Paul McCartney, Madonna és Björk is felemelte a szavát az énekesek szabadon bocsátásáért. Markus Löning, a német kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja is csatlakozott hozzájuk. Pénteken kijelentette: már a nők fogva tartása is aránytalan volt.

Mintegy százötvenen tüntettek Oroszország berlini nagykövetségénél. Az egyik tüntetőnél egy fotó volt, amelyen Angela Merkel kancellár megölelte Putyint, rajta a felirat: "Nem érdemelte meg".

Belgrádban a Putyin-ellenes tiltakozók is tüntettek, ugyanakkor szélsőjobboldali csoportok Putyin mellett álltak ki. A Nasi (Mieink) nevű szervezet videojátékot indított, amelyen a Pussy Riot tagjaira lehet lövöldözni, és honlapján azt írta, hogy az énekesnőket pszichiátriai kezelésre kórházba kellene szállítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karcolták, égették, törték: így bírja a strapát a Samsung Galaxy S21 Ultra

Karcolták, égették, törték: így bírja a strapát a Samsung Galaxy S21 Ultra

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót