szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, az örmény parlament alelnöke pedig a nemzetközi közösség fellépését sürgette azt követően, hogy a Magyarországról kiadott, egy örmény férfi meggyilkolásáért itthon életfogytiglanra ítélt azeri tiszt hazaérkezése után azonnal elnöki kegyelmet kapott és szabadlábra került.

Szargszján ugyancsak rendkívüli értekezletre hívta az ENSZ-tagországok diplomáciai képviseleteinek Örményországban akkreditált vezetőit, valamint az országban működő nemzetközi intézmények vezetőit - jelentette honlapján az örmény hírügynökség, az Armenpress.

A jelentésben emlékeztettek arra, hogy pénteken Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke megkegyelmezett Ramil Safarovnak, aki mindeddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa meggyilkolásáért.

"Az, hogy a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak a bűnöző Ramil Safarovot, minimum értetlenséget és felháborodást kelt, mert világos volt, hogy mi vár Azerbajdzsánban erre a gyilkosra. Ami pedig Aliyev elnöki kegyelmét illeti, ez újabb bizonyítéka annak, hogy Azerbajdzsánban állami szinten érvényesül az örmények iránti gyűlölet és a fasizmus politikája" - közölte Eduard Sarmazanov örmény parlamenti alelnök Safarov magyarországi elengedését kommentálva

"Úgy vélem, hogy ez a megdöbbentő lépés, a gyilkos kegyelemben részesítése nem maradhat válasz nélkül, a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie" - mondta az örmény parlament alelnöke.

Nazeli Vardanján, a Safarov által agyonvert Gurgen Markarján családjának ügyvédje kijelentette, hogy Örményországnak pert kell indítania Azerbajdzsán ellen a Safarovnak adott elnöki kegyelem miatt. Szavai szerint Safarov kiengedése után Azerbajdzsán viseli a teljes felelősséget a Budapesten elkövetett gyilkosságért.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken jelentette be, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Safarovot, aki egy örmény állampolgár 2004-es meggyilkolásáért kapott életfogytiglani büntetést itthon. A férfit pénteken már el is szállították Azerbajdzsánba.

Bár a KIM szerint az azeri hatóságok azt közölték, folytatják az ítélet végrehajtását, az APA hírügynökség szerint Safarov azonnal kegyelmet kapott és szabadon engedték. Korábban több örmény civil szervezet is azt kérte, a magyar hatóságok ne adják ki a férfit.

Safarov 2004 februárjában egy hipermarketből beszerzett baltával megölte örmény hallgatótársát Budapesten, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában. Állítólag azért végzett Gurgen Margaryannal, mert korábban provokálta őt, és meggyalázta nemzeti jelképeit. Safarovot 2007-ben életfogytig tartó börtönre ítélte a magyar bíróság, legkorábban harminc év múlva szabadulhatott volna itthon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A koronavírus pár órára összehozta Kínát és Tajvant, aztán minden maradt a régiben

A koronavírus pár órára összehozta Kínát és Tajvant, aztán minden maradt a régiben

Koronavírus: van már magyar fertőzött

Koronavírus: van már magyar fertőzött

Bazi nagy görög füstölés

Bazi nagy görög füstölés