szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy, a Holdon működő tudományos kutatóközpont létrehozására tett javaslatot kedden Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes - éppen egy nappal az után, hogy Dmitrij Medvegyev kormányfő élesen bírálta az orosz űrkutatást a sorozatos kudarcok miatt.

"Azt javaslom, hogy dolgozzunk egy nagy feladat elkészítésén. Egy ilyen feladat lehetne mondjuk egy állomás, egy bázis létrehozása a Holdon" - nyilatkozta Rogozin a Vesztyi FM orosz rádióadónak.

Szerinte az orosz űrhajósok már megtanultak dolgozni a Föld körüli pályán és megszerezték a szükséges tapasztalatokat. "Miért ne próbálnának meg létesíteni egy nagy állomást a Holdon?" - tette fel a kérdést az orosz miniszterelnök-helyettes.

Hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hevesen bírálta az orosz űripart, amelynek egy év alatt számos üzemzavart kellett "megélnie", ami maga után vonta több műhold elvesztését. A miniszterelnök "elfogadhatatlannak" nevezte az orosz űripar jelenlegi helyzetét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!